Verticaal ventileren en verse lucht in de zachtfruitkas, ook met gesloten schermen

Hoe dragen stuurbare ventilatiesystemen en verticale luchtbeweging er, in combinatie met de juiste klimaatschermen, aan bij dat het groeiklimaat voor zachtfruit onder volledig gesloten klimaatschermen optimaal blijft? Op die vraag mocht Hans Weisbeek van Hinova onlangs antwoord geven in de kettingbriefserie van Berry Briljant. Hans kreeg het stokje door van Ton Habraken van Ludvig Svensson en geeft de volgende uitleg. 


Jan-Willem van Ostaay en Hans Weisbeek op de Aardbeien Demodag 2019

"We zien inderdaad een stijging van kassen met dubbele scherming. De instabiele toekomst wat betreft fossiele brandstoffen zorgt voor keuzes met als doel om binnen een aantal jaar minder energie te verbruiken.

Als er over extra schermen gesproken wordt, dan is naast lichtuitstoot en luchtbeweging ook luchtvochtigheid een onderwerp. Gezien er (gewenst) een grotere isolatiewaarde ontstaat tussen het gewas en het kasdek zijn dat de uitdagingen.

Om luchtbeweging door het gewas te stimuleren kan geventileerd worden. De lucht rondom het gewas bevat meer vocht en minder CO2. Door verticale ventilatoren toe te passen brengt men die lucht in beweging en komt er “verse” lucht met nieuwe bouwstenen rond het gewas. Hierdoor blijft het gewas actief en worden verticale temperatuurverschillen opgeheven.

Als de luchtvochtigheid met gesloten scherm in de kas te hoog oploopt, dan kan er ook gekozen worden om “nieuwe” lucht de kas in te brengen d.m.v. het VentilationJet-systeem. Hiermee kun je gecontroleerd een bepaalde capaciteit nieuwe koudere en drogere lucht de kas in brengen. De capaciteit is afhankelijk van de beschikbare buitenlucht. Door ervaring is gebleken dat de buitenlucht al snel effectief is. Denk aan het “kieren”. Echter heeft een kier trekken het nadeel dat de bijkomende luchtstroom voor behoorlijke verschillen in temperatuur en dus RV kan zorgen.

Doordat de schermen gesloten blijven kan de minimumbuis lager (soms uit) afgesteld worden. Ontvochtigen hoeft namelijk niet meer met minimumbuis.

Met het uitzetten van de minimumbuis wordt ook verticale luchtbeweging stilgelegd. Deze verticale luchtbeweging zorgt voor afvoer van vocht en toevoer van eerder besproken bouwstoffen.

Door de VentilationJet en de HinovaFan te combineren kun je met gesloten scherm je kasklimaat bepalen en je gewas laten profiteren van verticale luchtbeweging."

Nieuwe vragen en antwoorden in oktober
Hans, die verder in de kettingbrief aangeeft tot vijf jaar terug vooral een zachtfruitproever in plaats van -kenner te zijn geweest, geeft het stokje door aan René Beerkens van Hoogendoorn met als vragen:

Na veel ervaring in de glastuinbouw ben je meerdere gewassen tegengekomen. Kun je een voorstelling maken dat er in de toekomst in het zacht fruit ook autonoom geteeld gaat worden? Tegen welke uitdagingen denk je in deze sector aan te lopen als we het over autonoom telen hebben? Zijn antwoord volgt volgende maand.

Bron: Berry Briljant


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven