Nieuw tijdperk voor Benfried én broers

Tholen - Niet mauwen maar bouwen, daar zijn ze van bij Benfried. De hands-on-mentaliteit krijg je meteen mee bij binnenkomst. Vertel je Fried Koop, eigenaar van Benfried, dat het interview voor het gemak wordt opgenomen, dan staat hij meteen klaar met een leuke anekdote.

“Ik had een keer met wintersport m’n middenhandsbeentje gebroken, toen moest ik bij een klant langs om maten op te nemen voor apparatuur. Ik legde toen gewoon de dictafoon in m’n mitella, en ’s avonds schreef ik het op m’n gemakje uit op m’n typmachientje!” 


Sander, Petto, Fried en Jelle Koop

Den Hoorn 
Dat doorpakken is tekenend voor de mentaliteit van het bedrijf, dat inmiddels 75 jaar aan de weg timmert. Fried vertelt dat zijn vader geen moment twijfelde toen die in 1981 een stukje industrieterrein zag verrijzen bij het dorp Den Hoorn, waar het bedrijf toen nog gevestigd was, en er werd verhuisd naar buiten de dorpskern. 

Na hun opleiding werden Fried en zijn broer Petto gevraagd om ‘eventjes’ mee te helpen in het bedrijf, omdat na de verhuizing het nodige moest gebeuren. Dat even is gebleven, de broers zitten sinds 1982 bij het bedrijf, en inmiddels is er ook een volgende generatie: Sander (zoon van Petto) en Jelle (zoon van Fried). 

Petto en Fried bij de opslag van hun biologische gewasbeschermingsmiddelen

Groei 
Het bedrijf groeide steeds meer, en ook het assortiment groeide mee. Fried heeft de opkomst van biologische gewasbescherming meegemaakt en van steenwol, en de gebroeders Koop hebben de sector zelf ook zien groeien, met steeds meer schaalvergroting en telersverenigingen. 

“En als er een poinsettiakweker was die bloemenhoezen nodig had, dan gingen we daar ook mee aan de slag. We maakten een prijs met drie, vier, vijf maten. Petto vroeg dan: hoe lang moeten die hoezen zijn? Dat wist de kweker niet, dat zouden we in het najaar wel zien.” 

Met een levertijd van drie maanden moesten die hoezen wel ruim op tijd besteld worden. Het is illustratief voor de flexibiliteit die van een toeleverancier als Benfried wordt verlangd. 

Ook qua groei groeide Benfried mee met de schaalvergroting, en rond de millenniumwisseling werden diverse toeleveringsbedrijven overgenomen, van Zundert tot Klazienaveen. En vanaf 2014 is het bedrijf eigenlijk elk jaar met 10-15 procent gegroeid, vertelt Petto. “Toen kwamen ook de jongens (Sander en Jelle) erbij.” 

“Assistentie in de kali” 
75 jaar historie betekent ook 75 jaar verhalen en situaties die je nooit meer vergeet. Fried weet nog heel goed dat er containers binnenkwamen met 20 ton kalisalpeter, verpakt in zakken van 50 kilogram… zonder pallets. Die moesten dus met de hand gelost worden, je hoefde dan echt niet meer naar de sportschool. 

“Als er hulp nodig was in de winkel, zeiden ze via de omroepinstallatie: ‘Assistentie aan de balie’. Maar als die vrachtwagen met kalisalpeter binnenkwam, liep de man van de logistiek naar de microfoon en zei: ‘Assistentie in de kali’,” lacht Fried. “En dan kwam er niemand!” 

Die ladingen kwamen twee keer per maand binnen, en elke keer moest met de hand worden gelost. De komst van de heftrucks in de jaren 70 was dan ook meer dan welkom. 

Al lopend door het bedrijf steken medewerkers spontaan hun duim op met de woorden "Alles voor de Benfried!"

Betrokken personeel 
Gevraagd naar waar ze nou het meest trots op zijn bij Benfried, geeft Fried aan dat het feit dat ze na al die tijd nog steeds bestaan, hem vervult met trots. Sander vult aan dat de bedrijfscultuur ook iets is om trots op te zijn. “Er is een cultuur gecreëerd waarin het niet gek is dat er mensen al twintig jaar bij ons werken. Er zijn zelfs mensen die nog door opa zijn aangenomen!” 

Fried bevestigt dat. “We geven de mensen een hoge mate van zelfstandigheid, en dat waarderen ze. We proberen altijd dicht bij het personeel te blijven, zonder kapsones, daar zijn we niet van.” 

Als een klant Benfried opbelt, kunnen ze zomaar Fried of Petto aan de lijn krijgen – zo ‘plat’ is de organisatiestructuur. Dat werkt prettig, getuige het lage verloop en de grote mate van persoonlijke betrokkenheid – de personeelsleden delen lief en leed met elkaar. 

Inmiddels zijn Zundert en Boskoop zelfstandig en werken er 80 mensen bij Benfried, verdeeld over vijf vestigingen: Den Hoorn, Berkel, Moerkapelle, Klazienaveen en Honselersdijk. “De reden dat we in alle belangrijke centra een vestiging hebben, is omdat we vinden dat je betrokken moet zijn bij de klanten,” vertelt Petto. “We willen graag kennis delen met de teler, daarom beperken we ons niet enkel tot de webshop.” 


Jelle en Sander Koop

Loslaten 
Onlangs werd Benfried overgenomen door Arvesta. Een nieuw tijdperk voor het bedrijf, maar ook voor Petto en Fried. De broers gaan nog een jaar door, daarna nemen ze afscheid van het bedrijf. Dat loslaten zal nog best lastig zijn, want Benfried is een belangrijk onderdeel van hun leven geweest. Maar uiteindelijk willen ze de jongere generatie niet voor de voeten lopen. “Daarom ga ik eerst gewoon drie maanden vakantie vieren, zodat als ik weer terugkom voor een kop koffie, ik echt los ben van het bedrijf,” zegt Petto. 

Voor meer informatie: 
Benfried b.v. 
Hooipolderweg 1 
2635CZ Den Hoorn 
+31 (0)15 2569 356 

Fried Koop
Fried@benfried.com  

Petto Koop 
petto@benfried.com  

Sander Koop  
sander@benfried.com 

Jelle Koop 
jelle@benfried.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven