Een laagje licht toevoegen in de kas

Terwijl de glastuinbouw ooit beperkt was tot natuurlijk zonlicht en uiteindelijk HPS-belichting, maken voortdurende technologische ontwikkelingen het mogelijk om de lichtomstandigheden in kassen te finetunen door middel van LED-belichting, licht filterende folies en nu ook lichtgevende folies.

UbiQD is een bedrijf dat zulke materialen ontwerpt en luminescente films maakt met kwantumdots, waaronder zijn retrofit kasfilm, UbiGro®, die in elke kas kan worden geïnstalleerd en de fotonflux, die door de planten wordt ontvangen, wijzigt.

"UbiGro verbetert de lichtkwaliteit in kassen door natuurlijk licht te modificeren om UV- en blauwe golflengten te down-converteren naar langere golflengten, namelijk oranje en rood," vertelt Matt Bergren. "Meer specifiek zet UbiGro ruwweg de helft van de inkomende UV-straling en 24% van het blauwe licht om, om het groene en rode lichtniveau onder de folie met respectievelijk 7% en 10% te verhogen."

UbiGro voegt lichtlaag toe door luminescentie
De door kwantumdots aangestuurde wijziging van het lichtspectrum verschilt sterk van de werking van licht filterende films, die bepaalde golflengten gewoon niet doorlaten en zo de totale fotonenflux door de film verminderen. "Met UbiGro worden kortere golflengtes omgezet in langere golflengtes, waardoor de hoeveelheid PAR-licht die de planten ontvangen effectief behouden blijft en de fotosynthetische fluxdichtheid van gerichte golflengtes wordt geoptimaliseerd. Deze down-conversie zorgt ervoor dat de oranje UbiGro-film gaat gloeien," legt Matt Bergren uit.

"We willen niet alle UV of blauw wegnemen omdat die golflengten in de kas belangrijk zijn voor bestuivingsnavigatie (UV en blauw) en fotosynthese (blauw). Door absorptie in ultraviolette gebieden kunnen we die fotonen naar PAR-licht verplaatsen, terwijl we ook de blauwniveaus aanpassen."

UbiGro heeft volgens Matt bewezen effectief te zijn in het verbeteren van de lichtkwaliteit in kassen over een breed scala van breedtegraden en met name in regio's met veel natuurlijk zonlicht. UbiQD heeft zijn UbiGro-folie toegepast in steeds grotere kassen en voert momenteel proeven uit in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft zijn product geïnstalleerd in 7 Amerikaanse staten, Europa, Azië en binnenkort Mexico. Volgens Matt is voor het ontwikkelen van een sluitende proef minstens 278 m2 nodig, waarbij de meeste UbiQD-proeven 278- 923m2 beslaan. UbiGro is gemakkelijk te installeren als een retrofit boven schaduwdoek en aanvullende belichting.

Op dit moment zijn de belangrijkste gewassen die met UbiGro worden geteeld tomaten, cannabis en komkommers, terwijl er voorbereidende proeven zijn met siergewassen, aardbeien, paprika's en hennep.

Verkoopteam toegevoegd, artikel gepubliceerd in 2021
2021 bleek druk voor UbiQD toen het bedrijf zijn team uitbreidde, meerdere implementaties had en zich bezighield met diverse onderzoeksprojecten. Volgens Mike Burrows heeft UbiQD in 2021 een verkoopteam opgericht om het bedrijf te helpen zijn bereik te vergroten en UbiGro naar meer telers te brengen. Het onderzoeksteam van UbiQD helpt telers ook bij het ontwikkelen van proeven met de film.

Ook in 2021 heeft UbiQD bijgedragen aan een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in Nature - Communications Biology dat zich richtte op de verbetering van spectrale kwaliteit met kwantumdot technologie.

In de toekomst experimenteert UbiQD met verschillende vormfactoren, filmkleuren en installatieconfiguraties om de lichtkwaliteit verder te verbeteren en te voldoen aan gewasspecifieke lichtvereisten.

Voor meer informatie:
Matt Bergren 
UbiGro
134 Eastgate Dr.
Los Alamos, NM 87544, VS
+1 505 310 6766 Extension 103
sales@ubigro.com
https://ubigro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven