Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gas, arbeid, transport, elektriciteit

"Kosten voor Britse tomatentelers kunnen oplopen tot vijfvoudige"

De Britse tomatensector heeft te maken met de grootste uitdagingen die Phil Pearson ooit heeft ervaren. Als voorzitter van de technische commissie van de Tomato Growers Association en als tomatenteler is hij ervaringsdeskundige. Tijdens de British Tomato Conference zei hij onlangs dat de glastuinbouwsector in Europa en het VK te maken heeft met ongekende veranderingen. Hij refereerde daarbij aan de hoog oplopende kosten, tot wel het vijfvoudige.

Digitaal
De British Tomato Conference vond, net als vorig jaar, volledig digitaal plaats. Er was een druk dagprogramma en er was veel interesse van Britse tomatentelers. De welkomstwoorden van Phil Pearson waren warm, maar ook duidelijk. Dit is de reden achter zijn woorden.

"In een kas heb je te maken met oplopende elektriciteitskosten, toenemende kosten van grondstoffen als substraat en meststoffen, een tekort aan arbeidskrachten en de doorlopende dreiging van ToBRFV. Buiten de kas is er een tekort aan chauffeurs en de aanzienlijke verhoging van de transportkosten heeft ertoe geleid dat er prachtige tomaten zijn weggegooid"

Hij voegt eraan toe dat de kosten oplopen tot het vijfvoudige. "De kosten van de huidige winterproductie kunnen de waarde van het gewas gaan overstijgen."

250 procent
Eerder werd de komende winter en de crisis ook al genoemd tijdens het BBC-radioprogramma Farming Today. Daarin sprak Nigel Jenney van het Britse Fresh Produce Consortium (FPC) over de impact van de gasprijzen, die 250% hoger liggen. Nigel legde uit dat sommige telers goed nadenken over hun uitbreidingsplannen, aangezien gas een belangrijk deel van de totale productiekosten uitmaakt.

"Voor het volgende seizoen kweken we jonge planten in het koudste deel van dit seizoen, als er geen inkomen is voor de telers omdat ze geen gewassen kunnen verkopen op dat moment," legt hij uit. "Ik denk dat telers momenteel goed nadenken over commercieel goede beslissingen en overwegen of ze deze gewassen wel of niet gaan telen. Zullen hun klanten andere kostprijzen willen bieden en blijven klanten de telers steunen door hogere prijzen te betalen?"

Komkommers en tomaten
Niet alleen de tomatentelers laten van zich horen. De British Cucumber Growers Association heeft eerder al alarm geslagen voor soortgelijke redenen. De BGA heeft ook een brief gepubliceerd om dat alarm te ondersteunen. Ze hebben hun situatie uitgelegd en het in het grotere perspectief van de gehele sector en het land geplaatst om de leden van het British Retail Consortium te vragen samen te werken met hun leveranciers. "Ondersteun hen in deze tijd van een echte voedselcrisis in de sector. Dit is een noodsituatie die de toekomst van de Britse voedselproductiebedrijven, banen, aanbod en beschikbaarheid treft."

Uitdagingen het hoofd bieden
In de komende tijd delen ze inzichten in ToBRFV, de tomatenmarkt, arbeidsproblemen en uiteraard de energiemarkt. Ondanks de uitdagingen blijkt uit de lezingen van de British Tomato Conference bij dat de sector hard werkt aan oplossingen, om toekomstige kansen te kunnen grijpen. Ook Phil bevestigt dit.

Publicatiedatum: