"robots moeten economisch haalbaar zijn"

Ridder doet robotinvesteringen uit de doeken

De Nederlandse tuinbouw technologieleverancier Ridder heeft geïnvesteerd in kasrobotica en een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Israëlische agtech start-up MetoMotion. Door de samenwerking wordt Ridder verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie van het robotplatform en de robotica van MetoMotion.

"Ons doel is de autonome kas. De afgelopen jaren hebben we een portfolio opgebouwd bestaande uit glastuinbouwtechnologieproducten die bijdragen aan dit doel; ook robots kunnen een groot onderdeel zijn van deze ontwikkeling," zegt Joep van den Bosch, CIO bij Ridder.

Deze week onthult Ridder dat ze sinds 2019 investeren in de Israëlische agtech start-up MetoMotion, ontwikkelaar van tomatenoogstrobot GRoW. GRoW zal in 2022 klaar zijn voor commercialisatie en beschikbaar zijn via het wereldwijde verkoopnetwerk van Ridder. Opvallend is hoe de robot is uitgerust met twee armen om de trossen te detecteren en op te pakken en hoe het platform ook de containerhandling voor zijn rekening neemt.

Naast de tweede investering in MetoMotion dit jaar, heeft Ridder zijn robotonderneming versterkt door een samenwerking aan te gaan met Navus Ventures, een particulier investeringsfonds dat gelieerd is aan het Nederlandse Lely, dat bekend is van de melkrobots.

Van 10 naar 100 hectare
Tien jaar geleden was Ridder actief in de ontwikkeling van slimme aandrijfsystemen. Door breed te investeren in innovatie en business development hebben ze de afgelopen tien jaar veel producten aan hun portfolio toegevoegd. "De groene vingers van een teler worden niet vervangen door technologie, maar er eerder door versterkt: als ze nu 10 ha beheren, kunnen ze met de juiste hulpmiddelen en technologie misschien wel 100 ha beheren. Om dit doel te bereiken, moeten technologie, gegevens en AI beter in de kas worden geïntegreerd. Dat is waar wij in investeren: robotica kan een hulpmiddel zijn om de teler autonomer te laten werken."

"Telers moeten meer doen met minder," vat Joep samen. "Ze moeten slim werken, niet hard. Het automatiseren van arbeid is daar een belangrijk onderdeel van."

Achter de schermen heeft het bedrijf tot nu toe een paar jaar geïnvesteerd in deze markt. "Nu zien we dat de markt klaar is voor robotica."

Nederlandse investeringen
Het Israëlische bedrijf MetoMotion heeft sinds de start in 2017 zijn GRoW-prototype ontwikkeld door bestaande vision- en robottechnologie uit andere sectoren te combineren en daar deep learning-technologie en tuinbouwkennis aan toe te voegen. Ridder ondersteunt de ontwikkeling en kasproeven van de MetoMotion GRoW sinds het bedrijf MetoMotion in 2019 een eerste kapitaalinjectie heeft gegeven. Dit jaar heeft Ridder zijn commitment verder versterkt met extra investeringen.

"MetoMotion GRoW is het eerste voorbeeld van hoe de toekomst eruit zal zien. De kasrobots doen routinetaken terwijl het toezicht en de ondersteuning grotendeels op afstand gebeurt. Dit is beter voor onze planeet, beter voor het voorkomen van kasziekten, beter voor de algehele sociale impact van buitenlandse arbeid en natuurlijk winstgevender voor telers," zegt Adi Nir, CEO van MetoMotion.

Proeven in de kas
De robot is de afgelopen jaren uitvoerig getest in de kas van veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds en de Nederlandse teler Duijvestijn Tomaten. Joep onthult dat de huidige ontwikkelde oplossing nauwkeurig en betrouwbaar genoeg is om qua prijs en prestaties te concurreren met menselijke arbeidskrachten. "Voor ons is het van het grootste belang dat het een economisch haalbare oplossing is," voegt Joep toe.

Daarom is de GRoW-oplossing uitgerust met twee armen die aan beide zijden van het pad trostomaten te oogsten en tegelijkertijd zorgt het platform voor de containerafhandeling. In het middenpad voorziet een supervisor de robot van een nieuwe oogstkar met nieuwe containers en stuurt de robot een nieuw pad in.

Hoe moet je werken met robots?
Met een tekort aan arbeidskrachten over de hele wereld klinkt dat misschien als een droom die uitkomt, maar Joep benadrukt dat robotisering weliswaar een grote impact heeft op bedrijven, maar dat er nog een lange weg te gaan is. "Robotisering van de kas is een proces waarbij geleidelijk aan steeds meer taken door robots zullen worden uitgevoerd. Een taak voor ons is om telers voor te lichten over hoe ze ermee kunnen werken. De sleutel is om robotica te integreren in de bestaande operationele workflows."

Voor het seizoen 2022 is het team daarom niet alleen op zoek naar telers die willen investeren in robotica, maar ook naar die innovatieve telers die verder willen bijdragen aan de ontwikkeling van het robotplatform.

"Als een robot een tros kan oogsten, kan hij ook een blad snijden, wat een veel eenvoudiger klus is. En als camera's op zoek zijn naar rijpe trossen, kunnen ze ook op zoek gaan naar trossen die volgende week geoogst kunnen worden en de komende opbrengst voorspellen. Samen met telers willen we deze functies verder ontwikkelen."

Technologie wereldwijd beschikbaar
Volgens Adi Nir stelt de samenwerking met Ridder MetoMotion in staat om deze technologie wereldwijd beschikbaar te maken voor commerciële hightech kasbedrijven. En er is meer. Bovendien versterkte Ridder zijn robotonderneming door samen te werken met Navus Ventures, een particulier investeringsfonds dat gelieerd is aan Lely, een Nederlandse tuinbouwinnovator die bekend staat om zijn melkrobots. "Deze uitgebreide ervaring in agrifood robotica heeft ons geholpen om de ontwikkeling van hun robotoplossing verder te verbeteren."

"Lely heeft ervaren hoe je een robuuste en betrouwbare robotoplossing ontwikkelt en op de markt brengt. Ridder heeft het netwerk om dat in de tuinbouw te doen. Dankzij deze samenwerking kunnen we telers veel sneller helpen door de huidige arbeidsvraagstukken in de markt aan te pakken en de autonome kas een stap dichterbij te brengen."

MetoMotion & Ridder op GreenTech
Tijdens de komende GreenTech Live & Online beurs zullen MetoMotion en Ridder op woensdag 29 september aanvullende informatie delen over de GRoW tomatenoogstoplossing. Itamar Zisling van MetoMotion zal een informatieve sessie verzorgen over data-driven analytics en machine learning in robotic tomato harvesting (Xpert Theatre - 12.45-13.45 uur). Ridder CIO Joep van den Bosch en MetoMotion CEO Adi Nir zullen tijdens een speciaal interview ingaan op co-creatie op het gebied van automatisering en digitalisering (Vision Stage - 14.15-14.45 uur).

Voor meer informatie:
Adi Nir
Metomotion
+972-50-403-9286
info@metomotion.com  
www.metomotion.com 
 
 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven