Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

APB brengt lobbyresultaat voor glastuinbouw

125 miljoen voor verlaging tweede en derde schijf ODE-heffing

Na twee dagen vol Algemene Politieke Beschouwingen (APB) brachten de stemmingen op donderdagnacht goed nieuws voor de glastuinbouw. In een aangenomen motie wordt de ODE-heffing verlaagd op elektriciteit. Dit is een punt waar LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland lang op hebben aangedrongen.

Om de energietransitie te bevorderen heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een verlaging van de ODE-heffing op elektriciteit. Dat is goed nieuws voor de glastuinbouw, maar ook de akkerbouw en fruitteeltsector zijn hierbij gebaat. Al langer wijzen LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland op de negatieve consequenties voor de energietransitie door de hoge tarieven van de heffing. Voor het zomerreces leek er in de politiek al beweging te komen. Met het aangenomen pakket aan financiële maatregelen is dit nu ook concreet geworden. Er wordt daarmee 125 miljoen euro ingezet voor een verlaging van de tweede en derde schijf van de ODE op elektriciteit. Wel wijzen LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland erop dat het gewenste effect van de motie afhangt van de uitvoering. Grote industrie doorlopen ook de drie ODE-schijven waar nu geld voor is gereserveerd. Om de elektrificatie van het MKB daadwerkelijk te bevorderen, moet het geld voor specifiek die groep worden ingezet.

Regulering van arbeidsmigranten
De ChristenUnie en SP kregen een voorstel aangenomen richting een vergunningseis voor arbeidsmigratie. Het voorstel richt zich op regulering van arbeidsmigranten binnen de grenzen van de EU. Gezien de krappe arbeidsmarkt hebben agrarische werkgevers grote moeite om vacatures vervuld te krijgen. LTO Nederland onderstreept daarom juist het belang van arbeidsmigranten voor de sector. Zeker waar het gaat om seizoensgebonden arbeid. De aangenomen motie gaat echter lijnrecht in tegen het vrije verkeer van werknemers in het Europees recht en zal daarmee niet standhouden bij de rechters van het Europese Hof.

Klik hier voor meer informatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven