Irrigatie écht automatiseren met nieuwe sensor

Tholen - Je kunt tegenwoordig met behulp van camera’s en sensoren van alles meten in de kas, maar de wortelzone is vaak nog een blinde vlek voor telers. SenseNL brengt daar verandering in. Met hun technologie geven ze de teler inzicht in wat er precies gebeurt in bodem of substraat.

Winelis Kavelaars en Bonny Heeren

Het begon vijftien jaar geleden, toen Winelis Kavelaars het bedrijf SOWNet oprichtte, gespecialiseerd in draadloze sensornetwerken, nu bekend als IoT (Internet of Things). Winelis heeft in feite de technologie van professor Max Hilhorst, die de eerste was met sensoren om watergehalte, EC en temperatuur te meten, doorontwikkeld, en SenseNL werd opgericht. Bonny Heeren, die zelf de nodige ervaring heeft in de wereldwijde tuinbouw, zag de potentie en stapte in om de sensoren naar de markt te brengen.CARA MET
De naam van de sensor die de teler zoals gezegd inzicht geeft in wat er in de wortelzone gebeurt, is CARA MET. Voor wie dat bekend in de oren klinkt, dat kan: het winnende team in de Autonomous Greenhouse Challenge (met LetsGrow en Hoogendoorn) heeft namelijk gebruikgemaakt van die sensor, om het algoritme van LetsGrow verder door te ontwikkelen voor de optimalisatie van de watergift.

Breed inzetbaar
Het SenseNL platform is klimaatcomputer- en substraatonafhankelijk. "Wij sluiten dus niemand uit", zegt Bonny. De sensor is op dit moment al gekalibreerd voor steenwol, ongeacht van welke fabrikant de substraatmat komt. "As we speak vindt de kalibratie plaats voor kokos, dat is eind oktober klaar. Daarnaast zijn we bezig met een sensor voor de containerteelt, de zogenaamde potsensor. Daarna komt dan de vollegrondsensor."

De sensoren kunnen gelinkt worden aan de klimaatcomputer. "Maar daarnaast hebben we ook een eigen platform waar je de data kunt uitlezen," vervolgt Bonny. " Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Cloud-omgeving AWS van Amazon. Zo kan het platform professioneel worden opgeschaald, ook bij grote aantallen sensoren. Verder maken we ook gebruik van het Ericsson IOT-accelerator platform om de sensoren en datacommunicatie te kunnen monitoren."

Betrouwbaarder meten
Behalve in de tuinbouw is de technologie van SenseNL ook populair in de geotechnische onderzoeksector. Dat heeft te maken met het kunnen meten in hogere EC’s, en dat is ook weer uitermate interessant voor de tuinbouw. "De huidige generatie sensoren kan betrouwbaar meten tot een EC van 3," vertelt Bonny. "In de jaren 90 volstond dat nog, maar met de huidige variëteiten, met name in de tomaat, kunnen soms EC-waarden van 12 worden bereikt."

Winelis legt uit hoe SenseNL dat voor elkaar krijgt. "Met een sensor meet je permittiviteit en conductiviteit, om watergehalte, EC en temperatuur te meten. Deze twee grootheden zijn met elkaar verbonden waardoor het moeilijk wordt om watergehalte te meten bij hogere EC’s. In de huidige technologie wordt dat met elkaar gebruikt, het R&D team van SenseNL heeft deze afhankelijkheid losgekoppeld van elkaar, waardoor je betrouwbaarder in de hogere EC’s kunt meten. Daarbovenop is nog een algoritme ontwikkeld om dat verder te verfijnen. Dat is de reden dat wij zo’n unieke sensor hebben."

Meten is weten
Het is misschien een cliché, maar zoals de meeste clichés is ook deze waar: meten is weten. SenseNL biedt technologie waarmee de teler niet alleen kan meten, maar de informatie ook op een betrouwbare manier kan uitlezen. "We kunnen de data over langere afstanden versturen, maar ook twee richtingen op", vervolgt Bonny. "Zo kan je dus informatie ontvangen uit de sensor, maar ook de sensor updaten als dat moet, op afstand. De teler heeft behoefte aan informatie uit de wortelzone, en om betrouwbare informatie te krijgen moet je meerdere meetpunten hebben, want in de kas is niets 100% uniform: druppelaars, substraat, planten, etc. Als je beter in beeld hebt waar je zwakke punten zitten, kan je beter ‘precision growing’ toepassen dan wanneer je uitgaat van maar 1 meetpunt. Om dat te bewerkstelligen hanteert SenseNL het motto: niet 1 sensor op 10 hectare, maar 10 sensoren op 1 hectare."

Deze nieuwe, meer betrouwbare inzichten in het wortelmilieu met behulp van de draadloze CARA MET sensor maakt het mogelijk om uiteindelijk de irrigatie echt te automatiseren, volgens Bonny. "Eventueel als onderdeel van het zogenaamde autonoom telen principe."

Voor meer informatie:
SenseNL B.V.
Ambachtsweg 41F
2641 KT Pijnacker
+31 (0)85 876 8909
info@sensenl.com
caramet.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven