Pedro Paniagua, Cobella: "In nauwelijks een half uur stond alles onder water"

Regen- en hagelstorm teistert zachtfruit- en citrusteelt in Huelva

De storm die vorige week donderdag over Lepe, Cartaya, La Redondela en Ayamonte trok, heeft veel schade toegebracht in deze vier kustgemeenten in de Zuid-Spaanse provincie Huelva.

Ook de daar gevestigde teeltbedrijven zijn hard getroffen. Men was nog net niet begonnen met het planten van aardbeien, maar de ruggen en de structuren voor de bedekte teelt waren wel al allemaal voltooid. Deze week zouden telers immers van start gaan met de aanplant, aldus de telersvereniging UPA Huelva. Vorige week vrijdag stonden de percelen in deze gemeenten nog onder water (op sommige plaatsen tot twee meter onder water). Nu is het wachten tot het water is weggetrokken om de ruggen opnieuw aan te leggen. De vertraging die de aanplant oploopt zal dus zeker zijn weerslag hebben op het begin van het seizoen.

Ook de frambozen- en blauwe bessenstruiken zijn onder water komen te staan, wat de plantengroei en de uiteindelijke opbrengst negatief zal beïnvloeden. Sommige percelen zijn zelfs volledig weggespoeld, waardoor de schade bij deze beide gewassen uiteindelijk hoger is dan bij de aardbeienteelt.

De al begonnen oogst op de citrus- en kakiboomgaarden moet worden stilgelegd door het vele water op de velden. Bovendien kan het water de teelt schade toebrengen.

Ook de landwegen die toegang verlenen tot de percelen hebben averij opgelopen. Om weer aan de slag te kunnen op de boomgaarden moet ook daar eerst aangespoeld materiaal worden verwijderd en herstellingen worden uitgevoerd.

Angstige momenten bij Cobella
De gemeente Lepe werd ongetwijfeld het hardst getroffen door de storm. Daar bevindt zich Cobella, een telersvereniging die zich toelegt op zachtfruit, citrus, kaki’s en granaatappelen.


De faciliteiten van Cobella, verrast door de wolkbreuk

Het bedrijf werd verrast door een wolkbreuk. Zo'n 30 mensen die op dat moment aan het werk waren in het magazijn en nog eens 30 mensen die er een opleiding aan het volgen waren, doorstonden angstige momenten.

"In ongeveer anderhalf uur viel zo'n 120 liter per vierkante meter", vertelt Pedro Paniagua, manager van Cobella, onderdeel van de tweedegraadscoöperatie Onubafruit. "De stortregens begonnen een deel van de magazijnen, inclusief de kantoren en het archief, onder water te zetten. In nauwelijks een half uur stond de begane grond volledig onder water. Het water kwam zelfs boven de laadperrons uit en drong de verwerkings- en verpakkingsruimte binnen."

De faciliteiten van Cobella, verrast door de wolkbreuk

"Het water sleurde pallets, bakken, kisten en andere materialen mee, maar ook zo’n 40 à 50 auto’s van onze werknemers die op de parking stonden. We konden op dat moment ook geen contact opnemen met de buitenwereld want het mobiele netwerk functioneerde niet. Wie zich op de begane grond bevond, zocht vlug zijn toevlucht tot de eerste verdieping", vertelt de manager van de coöperatie.

"Nu staat alles vol water en overal ligt er modder. Het zal dagen in beslag nemen om alles schoon te maken, maar gelukkig is er niemand gewond geraakt."

De faciliteiten van Cobella, verrast door de wolkbreuk

De precieze schade op de teeltbedrijven moet nog worden opgemeten, maar eerste ramingen wijzen op verliezen bij 30 à 40 leden van deze coöperatie. "Er zijn veel tunnels volledig verwoest. In de blauwe bessen- en frambozenteelt verliezen we ook enkele partijen geoogst fruit die niet meer gered kunnen worden. De zware regenval en hagel hebben ook gevolgen voor de citrus-, granaatappel- en kakiteelt. De oogst was al begonnen maar zal weer moeten worden uitgesteld."

"Dit is een grote tegenvaller, maar we zijn erg trots op al onze medewerkers die hun uiterste best doen om alles op te kuisen en te herstellen om zo vlug mogelijk weer aan de slag te kunnen. We bedanken ook onze partners, leveranciers en andere organisaties die contact met ons hebben opgenomen om ons hulp aan te bieden", besluit Pedro Paniagua.

Voor meer informatie:
Cobella
Avda. Blas Infante, s/n
21440 Lepe (Huelva) - Spanje
Tel: +34 959 383 162
cobella@cobella.net 

UPA Huelva
upahuelva@upahuelva.org
www.upahuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven