Het eten van spinazie zou darmkanker kunnen voorkomen

Een recente studie van het Health Science Center van Texas A&M University suggereert dat het eten van spinazie darmkanker zou kunnen voorkomen. 

In de Verenigde Staten is darmkanker de vierde meest voorkomende vorm van kanker en de op één na voornaamste oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen. Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het consumeren van groene groenten en vezels de kans op darmkanker met ongeveer de helft terug kan brengen. Dit nieuwe onderzoek, dat onlangs in het blad Gut Microbes verscheen, richtte zich op het verband tussen spinazie, darmgezondheid, genen en darmkankerdiagnoses. 

Today.tamu.edu citeerde hoofdonderzoeker Roderick Dashwood, directeur van het Center for Epigenetics & Disease Prevention van het Texas A&M Health Insitute of Biosciences and Technology: "We menen dat het eten van spinazie ook beschermend kan werken voor mensen die niet aan familiaire adenomateuze polyposis lijden." 

Slechts 10% tot 15% van de gevallen worden veroorzaakt door erfelijke vormen van darmkanker. De meeste gevallen van darmkanker zijn sporadisch. Dit wil zeggen dat zij niet ontstaan als gevolg van een genetische aanleg. Dashwood legt uit dat gedurende de decennia de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen via de voeding of omgeving ervoor kan zorgen dat de manier waarop de genen tot expressie komen in het maagdarmkanaal verandert, waardoor bij mensen poliepen in de darmen ontstaan die later uit kunnen groeien tot kanker. Om deze reden beveelt de American Cancer Society aan om vanaf de leeftijd van 45 jaar op darmkanker te screenen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven