"Vertical farming in opkomst in heel Brazilië"

"In alle grote Braziliaanse metropolen zijn bedrijven ontstaan die zich bezighouden met vertical farming," vertelt Italo Guedes, een gewas- en bodemwetenschapper bij Embrapa.

Embrapa is het belangrijkste agentschap voor tuinbouwonderzoek in Brazilië, waar Guedes onderzoek heeft gedaan naar het beheer van minerale voeding voor hydrocultuurgroenten, zowel in kassen als op indoor farms.


Enkele R&D projecten

Italo Guedes legt uit dat de groenteteelt in Brazilië vooral lowtech was tot het begin van de jaren 2000, toen kassen populairder werden, vooral tijdens de regenachtige zomermaanden. Sindsdien heeft de sector zich verder ontwikkeld door gebruik te maken van druppelirrigatie, geïntegreerde gewasbescherming, verschillende vormen van hydrocultuur en automatisering. De opkomst van deze technologieën heeft de Braziliaanse kassector verder ontwikkeld en heeft ook de vertical farming doen ontstaan.


Ítalo M.R. Guedes

"Hoewel we de ontwikkeling van bedekte teelt in de wereld hebben gevolgd en ons bewust waren van het potentieel ervan in Brazilië, was het enigszins een verrassing om de toegenomen vraag naar informatie over vertical farming en de opening van verschillende teeltbedrijven in Brazilië in de afgelopen drie jaar te zien," zegt Guedes.

Terwijl de meeste indoorteeltbedrijven gevestigd zijn in stedelijke of voorstedelijke gebieden met beperkte grondreserves, legt Guedes uit dat Brazilië over overvloedige grondreserves beschikt en dat de groenteteelt sterker wordt beperkt door klimatologische omstandigheden dan door de beschikbaarheid van grond. Tropische gebieden vormen een grote uitdaging voor de groenteteelt, vooral door de toegenomen frequentie van extreme weersomstandigheden.


Embrapa's onderzoeksfaciliteit

De Braziliaanse groene gordels bevinden zich in de nabijheid van stedelijke centra, maar Italo merkt op dat dit teeltmodel misschien al uitgeput is en duidelijk wordt bedreigd. Door de groenteteelt naar binnen te brengen, kunnen Braziliaanse telers de klimatologische uitdagingen van het telen in een tropische regio vermijden en de teelt nog dichter bij de consument brengen.

Vertical farming wordt steeds populairder in Brazilië
Volgens Guedes "zijn er alleen al in de stad São Paulo ten minste drie vertical farms. We hebben al nieuws over de bouw van vertical farms in Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Vitória, en Cuiabá. Er is ook een groeiende belangstelling voor tuinbouw op daken. Daarnaast starten verschillende onderzoeksgroepen met onderzoek naar verschillende aspecten van tuinbouw in een gecontroleerde omgeving."

Embrapa is een van de onderzoeksagentschappen die zich met vertical farming bezighoudt. Italo Guedes coördineert momenteel een project in samenwerking met een van de vertical farms uit São Paulo. Doel van het project is de ontwikkeling van een volledig teeltsysteem voor bladgroenten, fruit en groenten onder gecontroleerde milieuomstandigheden.

Guedes' belangrijkste onderzoeksactiviteit is de verbetering van het beheer van minerale voeding in de hydrocultuur en de identificatie van CEA-aangepaste gewasvariëteiten. En wat Guedes betreft ziet de toekomst van vertical farms in Brazilië er tamelijk rooskleurig uit.

"Vertical farms zullen in Brazilië een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van verliezen van groenten na de oogst en bij het verhogen van de lokale consumptie van verse, voedzame voeding door de stedelijke bevolking. Deze tuinbouwbedrijven consolideren ook concepten van bio-economie en circulaire economie. De groei van de tuinbouw in een gecontroleerde omgeving maakt duidelijk dat er moet worden geïnvesteerd in wetenschap en technologie voor duurzame tuinbouw."

Voor meer informatie:
Ítalo M. R. Guedes, (DSc) gewas- en bodemwetenschapper
Embrapa
|+55 (61) 33859046    
italo.guedes@embrapa.br 
www.embrapa.br 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven