Boerenbond:

"Maak de duurzaamheidstransitie in voedselsystemen ook fair voor de teler"

In het kader van de VN Food Systems Summit roept Boerenbond op om de verdere verduurzaming van voedselsystemen ook fair te maken. Boeren moeten daarbij centraal staan in de discussie, maar verduurzaming van het systeem stopt niet op het landbouwbedrijf. De gehele keten, van boer tot bord, maar ook alle werelddelen en alle beleidsdomeinen op een coherente manier  moeten mee in bad om een faire transitie te bekomen, klinkt het bij de landbouworganisatie.

Vandaag zal in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een top gehouden worden over ons voedselsysteem. Boerenbond roept op om een eerlijk, wetenschappelijk en inclusief debat te houden, waarbij het drie randvoorwaarden vooropstelt om de verdere verduurzamingswedloop fair te laten verlopen.

  1. Een duurzaam voedselsysteem waarborgt een correcte prijs voor elke schakel in de keten
    De verdere transitie naar duurzamer voedselsystemen moet de systeemfout wegwerken, waarbij landbouwers en tuinders niet correct vergoed worden voor de gevraagde en geleverde inspanningen, bijvoorbeeld op het vlak milieu, klimaat of dierenwelzijn. Een correct inkomen is voor Boerenbond een noodzakelijke voorwaarde voor het verder verduurzamen van de voedselproductie.
  2. De gehele keten levert een bijdrage
    Van toeleverancier, tot primaire producent en van verwerker tot consument. Iedereen dient een bijdrage te leveren in de verdere verduurzaming. Innovatie, investeringen, samenwerking en een eerlijke kosten/baten-verdeling zijn sleutelbegrippen in de verdere verduurzaming van het systeem.
  3. Verduurzaming stopt niet aan de Europese grenzen
    Om een eerlijk globaal voedselsysteem op poten te zetten, is ook een eerlijk handelskader nodig. In het licht van de Boer tot Bord-strategie, maar ook de wereldwijde akkoorden over onder andere klimaat roept Boerenbond op om het globaal handelskader mee te laten evolueren. Naast free trade, is ook fair trade nodig. Een deugdelijk handelsbeleid kan de voedselvoorzieningsketens enkel verder verduurzamen, als het ook de nodige eisen stelt aan de productiemethode . Anders dreigt zowel de consument als de primaire producent bedrogen uit te komen.

"Het debat over onze voedselsystemen schept een opportuniteit voor onze boeren. Maar enkel als ook aan de nodige randvoorwaarden voldaan wordt. Zonder eerlijke prijs in de keten, zonder beleidscoherentie en zonder faire, realistische en wetenschappelijke aanpak kunnen we niet spreken van verduurzaming. Onze boeren zijn kampioenen in de verduurzamingswedloop, maar we moeten hen die erkenning ook geven. Enkel zo kunnen we de veerkracht van onze diversiteit aan landbouwbedrijven waarborgen", aldus Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond.

Voor meer informatie:
Vanessa Saenen
Boerenbond
Diestsevest 40
3000 Leuven
+32 (0) 477 33 06 35
Vanessa.Saenen@boerenbond.be 
www.boerenbond.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven