Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Terugkeer steeltjesrot in paprika brengt UV-techniek weer in beeld

Jarenlang konden Nederlandse paprika telers steeltjesrot in bedwang houden door een zorgvuldig hygiëneprotocol en voorzichtige beheersing van het klimaat in de kas. Dit jaar zijn de omstandigheden anders. Steeltjesrot is terug. Dat constateren Arne Aiking en Damian van Dijk van CleanLight. Zij bieden een UV-techniek tegen de bacterieziekte aan.

Steeltjesrot in paprika wordt veroorzaakt door een bacterie: Erwinia. Tegen bacterie ziektes heeft een teler niet veel keuzes, volgens Arne Aiking. "Vandaar dat jaren geleden, tijdens een eerdere Erwinia-epidemie, de toepassing van UV op paprika in de naoogst is bestudeerd."

Sorteerproces bij Mexicaanse teler met toepassing van UV

Op sorteerlijn
Een krachtige UV-kap werd ontwikkeld die binnen een paar seconden alle aanwezige ziektekiemen op het snijvlak van het steeltje afdoodt. "En dus, op die wijze, het begin van steeltjesrot in de kiem smoort", zo legt Arne uit. "Het ontsmettende licht is continue actief op de sorteerlijn. Dus de lijn zelf word ook continu ontsmet, alsmede de rest van de oppervlakte van de paprika. Daarmee wordt de kans op herbesmetting van het steeltje sterk verlaagd."

De kap staat op een sectie van de sorteerlijn waar de paprika’s mooi draaien zodat alle kanten van het product goed worden geraakt, vervolgt Arne. "Labproeven hebben bevestigd dat de mate van infectie werd verlaagd met een factor log 2. Dat betekent veel minder uitval in de praktijk."

Eenvoudige installatie
CleanLight heeft inmiddels een vijftigtal van die UV-kappen draaien, vertelt Arne. "In de Nederlandse teelt van bloembollen tegen Fusarium en verschillende virussen. Maar ook telers van groenten zoals paprika, hardfruit, zachtfruit en zaden in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika gebruiken onze techniek."

Account Manager, Damian van Dijk vult aan: “We bouwen deze UV- kappen op zodanige wijze dat we ze vrij eenvoudig kunnen installeren bovenop een bestaande sorteerlijn. Het vermogen is slechts 3000 watt, en indien gewenst kunnen we deze apparatuur ook leveren in een HACCP-versie. Dus, vrij van ozon en beveiligd tegen glasscherven.”

Voor meer informatie:
CleanLight
info@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl

Publicatiedatum: