Praktijkgetrouwe tekeningen van bloeiende groenten in museum

In museum Sow to Grow in Enkhuizen is de komende maanden een expositie te zien met onder andere afbeeldingen van bloeiende groenten en eetbare bloemen. Het museum realiseert de expositie in samenwerking met de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland

Kenmerk van een botanische tekening of schildering van een plant is de gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van die plant of delen ervan, met aandacht voor de specifieke kenmerken, die de plant van andere onderscheidt. De afbeelding kan een prototype of een portret van een bestaande individuele plant zijn.


Kunstcredits: Ellen Riemens

Kunst
De kunst van het weergeven van planten is al erg oud. Rond 1530 waren er al kunstenaars die, op heel gedetailleerde wijze, afbeeldingen maakten via houtsnijwerk. Deze kunst ontwikkelde zich in de loop van de tijd steeds verder.

Er zijn verschillende doeleinden waarvoor de afbeeldingen gemaakt worden. Nog steeds voor de wetenschap, zodat men de plant juist kan determineren in veldgidsen en flora’s, maar ook om de schoonheid van een plant of een deel daarvan te benadrukken. De tekening moet accuraat zijn en tot in het kleinste detail kloppen.

Fotografie is een uitstekende aanvulling, maar alleen in een tekening kunnen alle details helder worden weergegeven, beschadigde delen gerepareerd en kunnen die details naar voren gehaald worden die de wetenschapper belangrijk vindt.

De hedendaagse botanische kunstenaar bouwt voort op een eeuwenoude traditie waarbij onderzoek, correcte weergave en creativiteit in compositie én beeldtaal worden gecombineerd.

Naast de afbeeldingen van de kunstenaars zijn er ook historische afbeeldingen en gipsmodellen te zien in de permanente tentoonstelling in het museum aan de Westerstraat 111. De expositie is te bezoeken vanaf woensdag 22 september t/m zondag 5 december 2021. 

Bron: Sow to Grow


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven