Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tv-programma BinnensteBuiten bezoekt frambozenteelt onder zonnepanelen

Voor het tv-programma BinnesteBuiten kreeg culinair expert Alain Caron in Babberich een kijkje in de toekomst. Hier teelt Piet Albers frambozen onder zonnepanelen. Deze dubbelfunctie is goed voor het milieu en goed voor zijn frambozen en daar worden beide smulpapen wel blij van.

KIik hier om de uitzending te bekijken

Eerder vertelde Albers op deze site al over de frambozenteelt onder de zonnepanelen. We zijn gestart met zonnepanelen die 11 procent licht doorlieten, maar dat werkte niet," vertelt Albers. "Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij 40 procent. Daarbij is de oogst vergelijkbaar met de frambozen die onder folie zijn geteeld. De grootte, smaak en houdbaarheid zijn vrijwel hetzelfde." 

De energie die het oplevert kan ongeveer 750 huishoudens voorzien van stroom. Voor de teler is een bijkomend voordeel dat de frambozen op deze manier beter beschermd zijn tegen hoge temperaturen, storm en harde regen. "Die folie waait nog weleens kapot. Dat gebeurt met deze panelen niet zo gauw, denk ik." Een bijkomend voordeel is dat vrijwel niemand last van de zonnepanelen heeft, terwijl projecten waarbij panelen op landbouwgrond of op water worden geplaatst, regelmatig voor weerstand bij omwonenden zorgt.

Albers is na twee jaar testen overtuigd van het concept: "Nu hebben we eigenlijk een dubbelfunctie: zonne-energie en productie. Wat willen we nog meer?"

Voor meer informatie:
Willem de Vries
GroenLeven
+31 (0)6 83 24 94 43 
willemdevries@groenleven.nl    
www.groenleven.nl/agri-pv   

Publicatiedatum: