Drone meet lichtuitstoot om effect van lichtreductiewet beter te begrijpen

"Er zijn veel gegevens over belichting in de kas en wat planten nodig hebben, maar er zijn niet veel gegevens beschikbaar over de lichtvervuilingskant ervan. We kennen eigenlijk niet de lichtniveaus die uit kassen komen," legt William David Lubitz uit, universitair hoofddocent aan de Canadese Universiteit van Guelph. Met een drone probeert men daarin nu inzicht te krijgen, nu nieuwe wetten in Canadese glastuinbouwgebieden telers opdragen minder licht uit hun kas te laten ontsnappen.

Lichtemissies beter begrijpen
William is een van de vele onderzoekers die werken aan een door Omafra gefinancierd project, met steun van OGVG. Het doel van het project is een beter inzicht te krijgen in de lichtemissies van kassen en de gevolgen van de onlangs uitgevaardigde verordeningen inzake lichtreductie voor telers. Om dit te doen, heeft het onderzoeksteam een methodologie ontwikkeld waarbij een drone werd uitgerust met een kleurencamera en lichtintensiteitsmeter en vervolgens tijdens de wintermaanden 's nachts over verschillende kassen werd gevlogen wanneer er extra belichting wordt gebruikt.

"Onze set-up had een breed gevoeligheidsbereik van daglichthelderheidsniveaus tot bijna pikzwart. We hebben metingen verricht met lichtreductie- of energieschermen volledig open, gedeeltelijk open, of volledig gesloten, aangezien dit telers in staat stelt om ventilatie te behouden en tegelijkertijd de lichtuitstoot te verminderen," zegt William.

Tijdens het belichtingsseizoen 2020-2021 werden de metingen zogezegd uitgevoerd in een reeks verschillende soorten kassen, waaronder glazen- en foliekassen met diverse soorten belichting.
Hoewel dit de onderzoekers in staat stelde om een gedetailleerde momentopname te maken van de lichtemissies in kassen, merkt William ook op dat de belangrijkste beperking van het project terug te voeren is op de mensen zelf en hoe zij licht waarnemen. Aangezien het menselijk oog zich kan aanpassen aan zeer lichte en zeer donkere omstandigheden, is het denkbaar dat zelfs met een kleine tussenruimte voor ventilatie en klimaatbeheersing, bewoners het resulterende strooilicht anders kunnen waarnemen.

University of Guelph onderzoekskas, gefotografeerd door Benjamin Snow

Verschillende kleuren kunnen anders worden waargenomen
"Vroeger waren de meeste belichte kassen HPS, dus de uitgestraalde kleuren waren allemaal gelijk. Maar nu, met LED's, zien we verschillende kleuren van emissies die bewoners anders kunnen waarnemen. Geel licht van HPS wordt misschien niet op dezelfde manier waargenomen als roze licht van LED's, zelfs bij dezelfde intensiteit. En over het algemeen hebben mensen unieke gevoeligheden voor licht," legt William uit.

Terwijl het eerste jaar van het onderzoek gericht was op de lichtuitstoot in de kas zelf, zal in het tweede jaar van de gegevensverzameling ook worden gekeken naar de helderheid en kleur van de lucht om de invloed van lichtvervuiling op een afstand van de kassen in aanmerking te nemen. Deze metingen zullen zeker afhankelijk zijn van de kas en de omgevingsomstandigheden. Het volgende meetseizoen zal ook niet-tuinbouwkassen omvatten, zoals bloementeelt en cannabis.

Bovendien zullen in het komende jaar gewasproeven worden gedaan om het effect van lichtreducerende schermen op het gewasbeheer en het microklimaat, met name de temperatuur en de luchtvochtigheid, te bepalen.

Zoals William benadrukt, zou niets van dit onderzoek mogelijk zijn zonder de steun van telers die niet alleen de beeldvorming boven hun werkzaamheden hebben toegestaan, maar vaak ook midden in de nacht ter plaatse waren om de schermen te bedienen en de lichten te laten branden voor de onderzoekers.

"Bij gebrek aan gegevens kunnen we alleen ons best doen, maar het is moeilijk om dat goed te doen," zegt Lubitz, verwijzend naar de strenge lichtbeperkingsverordeningen die in 2020 in Kingsville en Leamington zijn uitgevaardigd.

Onderzoekskas van de universiteit van Guelph, gefotografeerd door Benjamin Snow

In het segment "Lighting and Abatement Strategies" zal William David Lubitz een project update presenteren op de Canadian Greenhouse Conference op woensdag 6 oktober. 

In de aanloop naar de conferentie en een eventuele verspreiding van de projectresultaten wil William dat de mensen begrijpen hoe uitdagend lichtgerelateerd onderzoek is en dat het niet zo eenvoudig is als het nemen van één meting met een meetinstrument.

"Het is echt moeilijk om een consistente meting te doen van de hoeveelheid licht die uit een kas komt. Ja, je kunt een meter omhoog houden en een getal krijgen, maar je kunt dat niet zomaar vergelijken met andere situaties en je kunt het ook niet terugvoeren op wat mensen zien. Dit project is bedoeld om iedereen van deze informatie te voorzien."

Voor meer informatie:
William David Lubitz
Associate professor
University of Guelph
wlubitz@uoguelph.ca  

Canadian Greenhouse Conference
https://www.canadiangreenhouseconference.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven