Niels Steenvoorden, Growfoam:

"Ons schuimsubstraat is concurrerend met kostenbesparing”

Tholen – “Investeringsgeld voor vertical farming is momenteel volop te krijgen, maar als het eenmaal zover is, moet de teelt alsnog ook rendabel zijn. Momenteel wringt juist daar nog weleens de schoen. Daarom kijken wij met telers die Growfoam-schuimsubstraten gebruiken momenteel nadrukkelijk naar kostenbesparingen”, vertelt Niels Steenvoorden, Chief Commercial Officer. “Onze ervaring is dat het, overigens niet alleen in meerlagenteelt, mogelijk is tot twintig procent op de operationele kosten te besparen bij het gebruik van onze substraten.”


Niels Steenvoorden is COO bij Growfoam

Optelsom
Sinds een aantal jaar timmert Growfoam met haar honderd procent biologisch afbreekbare en CO2-neutraal geproduceerde schone schuim hard aan de weg. Met onder meer de politieke en maatschappelijke druk die er momenteel is op traditionele veensubstraten heeft het bedrijf de wind in de rug.

“Wij kunnen nog niet altijd zeggen dat we per se hogere producties halen vergeleken met traditionele substraten, maar we zijn concurrerend, zeker als je kijkt naar de eigenschappen van onze substraten die maken dat er op allerlei onderdelen in de teelt besparingen te realiseren zijn. Ondertussen werken we volop aan specifieke Growfoam-teeltrecepten die helpen om de laatste stap te maken qua opbrengst.”

Van klanten horen Niels en het Growfoam-team terug dat zij geen last van algengroei meer hebben, daarmee met een schoner teeltsysteem kunnen werken, waardoor de opbrengst hoger is, kieming van zaden regelmatiger is en, niet onbelangrijk, ze kortere teelten kunnen draaien door snellere groei waardoor ze dikwijls ook meer teelten per jaar kunnen draaien.

“Onderaan de streep tikt dat allemaal best wel aan. En dan vergeet ik bijvoorbeeld nog onderhoud. Ondernemers verkijken zich volgens mij makkelijk in de manuren en nieuwe materialen die nodig zijn om systemen schoon en vrij van storingen te houden.”

Hoe groot het percentage besparingen is ten opzichte van bestaande substraten verschilt per systeem en gewas, maar het kan tot wel 20% besparing oplopen, is de ervaring van Growfoam op basis van uitgebreide feedback van klanten. “In ieder geval willen we de discussie over mogelijke kostenbesparingen aanslingeren en met telers kijken waar er besparingen te realiseren zijn.”

Overal besparen
Op de website van de schuimsubstratenproducent wordt op een speciale pagina per kostenpost uitgesplitst wat er aan besparingen mogelijk is. Daarbij ziet Growfoam dat er door de bank genomen de grootste besparingen mogelijk zijn op het gebied van automatisering.

Niels: “Ons product leent zich goed voor automatisering. Machines die pluggen verplanten kunnen de pluggen goed vastpakken en omdat wij niet met losse grond werken, kunnen telers de pluggen al snel na zaaien verplaatsen. De pluggen hoeven niet volledig doorworteld te zijn.”

Niels beaamt dat ook andere substraten tegenwoordig goed te automatiseren zijn. Dat kan ook niet anders in een markt die langzaam die kant op beweegt. “Daarom onderscheiden wij ons ook op andere vlakken. Zo is ons substraat makkelijk op te slaan en goedkoper te transporteren vanwege het lage gewicht.

Bovendien zijn de afvoerkosten van onze substraten in verhouding met andere momenteel veelgebruikte substraten in de markt lager doordat Growfoam Industrial (en bijna Home) Composting gecertificeerd is.  Want vergis je niet, ook aan het slotstuk van een teelt zijn er vaak nog flinke kostenbesparingen mogelijk.”

Teeltsystemen bekijken
Zoals hierboven al aangegeven, ziet Niels vooral in vertical farming grote mogelijkheden om te besparen. “Dat komt omdat deze sector aan het opschalen is van kleine R&D-teeltlocaties naar veel grotere commerciële farms. Daarvoor worden nu de systemen geoptimaliseerd op basis van de ervaringen op kleine schaal. Wij staan ook in contact met machinebouwers.” 

“De systemen die nu voor vertical farming ontwikkeld worden zijn vaak flexibeler dan al jaren bestaande systemen voor bijvoorbeeld de teelt op water in kassen. Om maar iets te noemen: de gaten voor de pluggen zijn daar vaak nog berekend op ‘oudere’ pluggen/perskluiten die vaak groter zijn dan die van ons. Wij zien met onze pluggen echter geen verschil in opbrengst bij een teelt met een grote of kleine plug, maar maken voor zulke systemen wel speciaal grotere pluggen. Die kosten echter ook meer, omdat er meer grondstoffen nodig zijn.”

Rode draad
Met de focus op kostenbesparing kijkt Growfoam samen met de teler nadrukkelijk wat er in zijn of haar teeltfaciliteit mogelijk is met gebruik van Growfoam-substraten. Toch blijft de schuimsubstraatproducent ook zelf stappen zetten en haar producten door ontwikkelen. Niels: “Wij hebben in eerste instantie ingezet op sla, maar richten ons nu nadrukkelijk ook op kruiden. Daarvoor gebruiken telers zaaikuilen. Die hebben wij voor ons product nu zo aangepast dat we de competitie met de bestaande substraten in de markt aan kunnen gaan.”

Ook kijkt Growfoam naar het versnipperen van haar substraat, waardoor het lijkt op losse grond, maar dan met de unieke luchtige structuur die Growfoam uniek maakt. Dit product noemen ze Growfoam Soil. “Wij kijken nu naar mogelijkheden om dit product met bestaande substraten te mixen om tot een competitieve substraatmix te komen. Vanuit telers van o.a. rucola en baby leaf soorten die telers maaien is hier interesse in. Om kruiden op te telen wordt het al toegepast en teelt technisch kan het, maar nu is het aan ons om hier qua kostenefficiëntie nog een laatste slag in te maken. Want laat dat de rode draad zijn in dit verhaal: hier is in de markt voor iedereen nog veel winst te boeken.”

Growfoam is van 28 t/m 30 september op GreenTech Live&Online in de RAI in Amsterdam te vinden op stand 01.454.

Voor meer informatie:
Niels Steenvoorden
Growfoam
info@growfoam.ag 
www.growfoam.ag 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven