Rondje paprikarassen Syngenta

“Meer kilo’s en meer ellende? Liever niet"

Tholen - Tijdens het recente Syngenta-rassenevenement in Futureland stonden er ook paprika’s tentoongesteld. Het assortiment van Syngenta is afgelopen jaren uitgebreid, met een huidig aanbod in rood, geel, groen, en nu ook in zaadloze snack-paprikaatjes.

Marie Legendre, Sygnenta: "Vooral in rood heeft Syngenta een ras voor iedereen te bieden. Van klein naar grover, zijn Bodina ('veel stuks, regelmaat in productie, vruchtgewicht 160 g'), Kalvijn ('top-productief en vruchtgewicht 180 g') en Gina ('de mooiste paprika’s met stabiel vruchtgewicht van 200 g, met top kwaliteit van buiten én van binnen') drie zeer complementaire rassen die topresultaten jaar na jaar bewijzen."


Marie, 2e van links, met het hele Syngenta-paprikateam

Nieuw in rood
Syngenta ziet PR10229 als nieuw en veelbelovend. Marie: "Het is een aanvulling op het huidige assortiment: een ‘easy-to-grow’ ras, dat opvallende hoge producties haalde afgelopen proef-seizoenen op alle locaties en in verschillende omstandigheden door heel het land."


PR10229

PR10229 zet makkelijk vanaf het begin van de teelt, en kenmerkt zich door een snelle vruchtontwikkeling. Door het hoge en constant vruchtgewicht, gemiddeld 220 gram, is de productie hoog en regelmatig. Het gewas is groeikrachtig en open, vrij makkelijk te bewerken. De vruchten zijn mooi geblokt, glanzend en stabiel van vorm door de zomer, de houdbaarheid is tot nu toe helemaal prima."

Twee nieuwkomers in geel
In geel zijn er twee nieuwkomers: Y09074 en Y08951. Ze staan nu nog in proef en moeten de vervanging voor Presto worden. Y09074 is volgens Marie 'een grove, gele paprika van 230 g, met verbeterde vruchtkwaliteit en houdbaarheid'. De Y08951 wordt nu geïntroduceerd. Marie: "Het heeft alles in zich om tegen de huidige standaard op te boksen en een topper te worden: een sterk generatief gewas, snelle vruchtontwikkeling, goede kwaliteit, stabiel vruchtgewicht van 200 g en hoge productie door heel het seizoen. Y08951 is verder sterk tegen meeldauw en liet zich dit jaar opmerkelijk kennen als sterk tegen binnenrot en beter houdbaar."


Y08951

Binnenrot
Al de bestaande, nieuwe en aankomende rassen moeten trouwens voldoen aan strenge kwaliteitstoetsen die Syngenta zichzelf stelt; ze willen gezonde en veilige producten naar de consumenten brengen. Daarom selecteren ze rassen niet alleen op opbrengstpotentieel, maar ook op kwaliteit. "Meer kilo’s en meer ellende? Liever niet," zegt Marie. "Dit jaar meer dan normaal, zijn de weersomstandigheden zo dat binnenrot-gevoeligheid echt naar voren komt. Genetica heeft daarin een grote rol, en dit is ons werk als veredelaar vinden wij, om sterkere rassen te selecteren, te promoten en te verkopen, om heel de keten verder te helpen."

Nieuw ras in stabiele groene markt
In het segment groen heeft Syngenta de rassen Overture en Boture. Marie: "Dit blijven hoog kwalitatieve paprika’s in het groene segment, met gewicht van 180g, perfect voor de verpakkingsmarkt."

Nieuw dit jaar is hier PR010215, een iets grover ras (200 g) met hoge kwaliteit die afgelopen seizoen op meerdere locaties hogere opbrengsten haalt dan het huidige referentieras en zich op kwaliteit en arbeidsvriendelijkheid heeft bewezen. PR010215 kleurt niet door. Marie: "Het levert topkwalitatieve paprika’s. Het ras biedt verbeteringen in een stabiele en weinig bewegende markt."


PR010215

Last but not least, Angelito, de zaadloze snackpaprika met heerlijke smaak, is nu ook beschikbaar.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl 

Peter Colbers
Technical & Sales Representative
Mobiel: +31 (0)6 1270 9364
peter.colbers@syngenta.com 

Marcel Vis
Technical & Sales Representative
Mobiel: +31  6 1296 4722
marcel.vis@syngenta.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven