"Voor mijzelf krijg ik een beeld van hoe de plant zich ontwikkelt"

Tomatenteler Jordy van Rens van Tomatenkwekerij Van Rens legt wekelijks zijn gewasregistratie vast met e-Gro van Grodan. Op die manier verbetert hij zijn teeltstrategie. Hoe precies, dat legt hij in een video uit als Paulina Florax van Grodan op bezoek is. 

Jordy gebruikt negen planten voor gewasregistratie en telt er o.a. de vruchten, kijkt naar de bloei, bladlengte, lengtegroei en kopdikte. Zelf een rollermaat om de plant te meten komt eraan te pas. Bekijk hier de video.

Gewasregistratie
Gewasregistratie is het vastleggen van belangrijke eigenschappen over het gewas. Het vraagt discipline, want het is belangrijk om deze plantgegevens wekelijks zorgvuldig en consequent vast te leggen. Met deze informatie krijgt de teler meer inzichten in de groei van zijn of haar gewas en de impact hiervan op de constant veranderende klimaatcondities. Uiteindelijk draagt de output van gewasregistratie bij aan betere besluitvorming van de gekozen teeltstrategie.

Waarom gewasregistratie?
Door vast te leggen hoe het gewas groeit en dit te vergelijken met historische plantgegevens krijgt de teler meer inzichten in de impact van gekozen teeltstrategieën. De teler wil namelijk niet weer dezelfde fouten maken uit het verleden, het is daarom belangrijk om wekelijks vast te leggen hoe de plant groeit. Op basis van deze informatie krijgt de teler een duidelijk overzicht over de ontwikkeling van het gewasbalans en geeft het antwoorden op vragen als: moet ik meer vegetatief of generatief gaan sturen? Hoe reageert mijn plant op de gekozen irrigatiestrategie?

Ook kan de teler met de output van gewasregistratie belangrijke gegevens analyseren zoals: Bloeisnelheid, Zettingssnelheid en
Oogstsnelheid.

Deze gegevens helpen bij het beter plannen van de teelt. De volgende stap is om gewasdata te vergelijken met o.a. klimaat- en irrigatiegegevens. In de praktijk staat deze informatie vaak versnippert in diverse systemen. E-Gro bundelt deze informatie op één plek door de integratie met diverse klimaatcomputersystemen en het geavanceerde gewasregistratie overzicht. Zo heeft de teler alle relevantie informatie in één systeem en hoeft hij of zij niet te switchen voor zorgvuldige data-analyses over de gewasgroei.

Voor meer informatie:
Grodan

info@grodan.nl
www.grodan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven