"slaprijs deze zomer verrassend stabiel"

Wat doet deze zomer met de klokprijzen van groenten?

Tholen – "Het is opnieuw een uitzonderlijke zomer", zeg Guy Jennes van Coöperatie BelOrta. Normaal gesproken is de zomer warmer en droger, maar dit jaar noteerde België de maand juli als de natste julimaand ooit en ook de zon liet zich deze zomer wat minder vaak zien dan dat ze dat normaliter doet. Dit heeft invloed op de volumes van de groentes. "Er zijn wel telers die last hebben gehad van de wateroverlast en waar de teelt deels of helemaal verloren is gegaan, maar over het algemeen valt het aantal gedupeerde telers erg mee”, zegt Guy. "We zien juist dat er over het algemeen grote productievolumes zijn."

Hoog aanbod, lage prijzen?
Doordat er deze zomer veel aanbod is, draait de klok voor sommige groenten niet al te hoge prijzen. "Hoe het zich gaat ontwikkelen weten we nooit", zegt Guy. "Bijvoorbeeld prei en spruiten hebben momenteel een lage prijs en de verwachtingen zijn dat er een fatsoenlijk aanbod zal zijn. We zitten namelijk nog niet op het piekmoment, maar wat dit doet met de prijs hangt natuurlijk ook af van wat de vraag dan gaat zijn en daar kunnen we nog niks over zeggen."

Duitsland
"Over België weten we aardig de prognoses over de te verwachten oogstvolumes", zegt Guy. "De vraag is echter hoe het aanbod in de nabije buurlanden gaat zijn. In het Duitse stadje Saltz (bij Koblenz) is bijvoorbeeld zeer veel regen gevallen. In de hele regio waren overstromingen en veel vollegrondstelers waren geraakt, althans zo leek het in de media. Inmiddels horen we er bijna niks meer over dus om eerlijk te zijn zou ik niet weten wat van daaruit de volumes gaan zijn."

Huidige klokprijzen groenten
"Het merendeel van de groenten die bij ons op de klok draait, hebben correcte tot goede prijzen", zegt Guy. "Zelfs de aubergineprijs is weer wat aan het stijgen. De aubergine heeft gedurende het hele seizoen geen goede prijs gehad, maar dat is nu dus gelukkig weer wat aan het bijtrekken. Verder zijn de prijzen voor veldsla, courgette, prei, rode paprika, savooiekool rood, venkel, witlof en komkommers aan de lage kant. Groene en gele paprika hebben wel een goede prijs, alsook de witte kool."

Prijs sla juist zeer stabiel
De prijs van sla fluctueert normaliter gedurende de hele zomer, maar dit jaar bleef de prijs voor alle soorten sla, behalve de veldsla, verrassend stabiel en op een goed niveau. "Het kan zijn dat door overstromingen in onder andere Duitsland het aanbod momenteel wat minder is, omdat er bijvoorbeeld productie verloren is gegaan", zegt Guy. "Elk jaar neemt de groenten- en fruitconsumptie met een klein percentage toe en daarnaast zien we dat de zogenaamde vergeten groenten zoals bieten, rapen en bonen aan belangstelling hebben gewonnen", besluit Guy.

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Supervisor Verkoop
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
+32 (0)15 56 52 94
+32 (0)478 24 73 09
guy.jennes@belorta.be 
www.belorta.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven