Eerste helft 2021

"Aubergines presteerden van alle vruchtgroenten het slechtst"

De meeste glasgroenten gingen qua prijsvorming goed van start. Dit zette, mede door corona, niet helemaal door. De jaarlijkse gebruikelijke ‘patronen’ zijn veelal weer zichtbaar in de prijsvorming, analyseert René Boots van ABAB Accountants en Adviseurs. 

Waar komkommers en tomaten in 2020 een erg moeilijke eerste jaarhelft kenden, ziet ABAB de gemiddelde prijzen in 2021 toch weer wat hoger liggen. Voor de tomaten zet zich dit versterkt door in juli en augustus. Er was toen minder aanbod vanwege de donkere weersomstandigheden in de periode daarvoor.

Voor komkommers waren de prijzen in juli en augustus enigszins vergelijkbaar met die van 2020 en 2019. Er ontstonden wel de nodige verschillen tussen de bedrijven in het eerste halfjaar van 2021, afhankelijk van hoe (on)gunstig de wisseling van de teelten uitviel. Voor september is het nog even afwachten of de sector de (zeer) goede prijzen van 2020 kan evenaren.

De paprika’s kenden - na een prima start - een matig tot redelijk prijsverloop in de eerste jaarhelft van 2021. Voor juli en augustus verloopt dit in grote lijnen vergelijkbaar met voorgaande jaren. De komende maanden zijn nog belangrijk voor het te behalen rendement in 2021.

Aubergines presteerden van alle vruchtgroenten het slechtst. Het is de vraag of het ingezette prijsherstel in de tweede jaarhelft nog kan zorgen voor een degelijk rendement.

Glasaardbeien hadden, net als in 2020, een prima voorjaarsteelt en gaan weer een goed jaar tegemoet. Voor ander zachtfruit ziet ABAB dat de frambozen van de vroege teelt goed waren. Daarna zakten de prijzen wat in. Voor de bramen is het de verwachting dat deze nog gaan aantrekken. 

Bron: ABAB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven