76 (!) cent de kuub

"Doe geen paniekaankopen voor de winter met huidige energiegekte"

Een historische en hysterische energiehandelsweek, zo vatten de specialisten van AgroEnergy het samen. Kortstondig werd deze week op woensdag overdag een piek van 76 (!) eurocent per kuub genoteerd. Dat is verreweg de hoogste prijs ooit genoteerd op de Nederlandse markt.

Met veel interesse en verbazing werd, ook bij telers achter het bureau, naar de snel ophoog schieten grafieken gekeken. Ondertussen waarschuwt men in een nieuwe energie-update bij AgroEnergy om voorzichtig te zijn bij het kopen komende winter.

"Zulke extreme prijsbewegingen als in de afgelopen week hebben we nog nooit gezien. Vooral de contracten tot en met komende winter waren zeer volatiel, waarbij dagelijkse ‘swings’ van 10 €/MWh bij elektriciteit en 5 €ct/m3 bij gas voorkwamen.

Nu de prijsontwikkelingen steeds meer losgekoppeld raken van fundamentele zaken als vraag en aanbod is het verstandig om geen paniekaankopen te doen. Vooral op de contracten t/m komende winter is het onduidelijk wat een realistisch prijsniveau is. Het innemen van posities op die contracten brengt dus ook de nodige risico’s met zich mee en wordt door ons afgeraden zolang deze prijzen zo onrustig zijn. De huidige markt laat zich bijzonder slecht voorspellen, maar het is zaak om een nuchtere blik te blijven houden."

Verklaringen
AgroEnergy, dat in de update o.a. ook inzoomt op de EPEX-prijzen, probeert ook verklaringen te zoeken voor de gekte. Men geeft een aantal van de meest voorkomende en plausibele.

  • Het onderhoud aan Noorse gasvelden en -installaties bevindt zich deze week op het hoogtepunt, wat voor extra krapte zorgt op de gasmarkt.
  • De Europese LNG-markt is verwikkeld in een prijzenoorlog met de Aziatische LNG-markt. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: de stijgende Aziatische prijzen zorgen voor stijgende Europese prijzen en de stijgende Europese prijzen zorgen weer voor stijgende Aziatische prijzen.
  • De markt reageert zeer heftig, misschien zelfs wel overtrokken, op prijsopdrijvend nieuws en reageert nauwelijks op prijsdrukkend nieuws. Het beste voorbeeld is dat er zeer veel waarde wordt gehecht aan (soms irrelevant) nieuws over Nord Stream 2, maar dat er nauwelijks reactie is op het feit dat er potentieel vijf LNG-tankers naar de Gate-terminal op weg zijn.
  • Er zijn weinig partijen die gas verkopen op het moment.
  • Sommige partijen/speculanten handelen via algoritmes, waardoor er telkens automatisch ingekocht wordt als er weer een prijsplafond doorbroken is.

Bron: AgroEnergy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven