Thanet Earth gooit groenten ter waarde van ruim 3 ton weg door arbeidstekort

"Een gebrek aan plukkers en chauffeurs heeft ertoe geleid dat het in Birchington gevestigde Thanet Earth in slechts drie weken tijd voor €375.000 aan producten heeft moeten weggooien," vertelde parlementslid Sir Roger Gale van North Thanet dinsdag aan het Parlement.

Thanet Earth teelde zijn eerste oogst komkommers, tomaten en paprika's in 2009 en ging in 2013 een samenwerking aan met Fareshare om overtollige producten te distribueren. Het bedrijf is gegroeid, heeft nu zes kassen op het terrein en plannen voor een zevende. De omzet bedraagt meer dan € 125 miljoen per jaar. Er zijn meer dan 800 mensen nodig, maar het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar te kampen gehad met tekorten door een combinatie van Brexit en Covid.

In zijn toespraak tijdens het vragenuur van de premier zei Sir Roger: "Op deze 'Back British Farming Day' zitten we in de oogsttijd, maar niet alles is binnengehaald. In drie weken tijd heeft Thanet Earth, een van de grootste glastuinbouwbedrijven van het land, voor €375.000 aan producten moeten weggooien omdat er geen plukkers en geen chauffeurs zijn. De gewassen rotten weg."

Chris Butler, directeur van Thanet Earth, vertelde dat de voeding was herverdeeld of gebruikt voor compostering. "Dit verlies is te wijten aan het feit dat onze teelt seizoensgebonden pieken kent. Op piekmomenten zijn extra werknemers nodig om ervoor te zorgen dat we de tomaten kunnen plukken en verpakken en het zijn deze seizoenarbeiders die momenteel het hardst nodig zijn. Het huidige tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft ook gevolgen voor ons vermogen om het verpakte product tijdig naar de distributiecentra van de retail te brengen."

De 'verspilde' tomaten zijn ofwel herverdeeld via plaatselijke liefdadigheidsinstellingen en het FareShare-netwerk, ofwel naar de compost gebracht.

Bron: www.theisleofthanetnews.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven