Na prijspieken stabiliseert Italiaanse kasgroentemarkt weer

Sla, komkommers, courgettes, aubergines zijn een aantal van de gewassen die begin september vrij hoge prijzen bereikten in Italië als gevolg van een tekort, veroorzaakt door droogte en hoge zomertemperaturen. De prijzen zijn nu gestabiliseerd.

“De lichtgekleurde courgettes uit Bologna hebben de afgelopen dagen prijzen van € 2,00 à € 3,00 per kilo bereikt. Dit zijn extreme pieken voor een kwaliteitsgewas dat zeer gewild is in de streek. De prijs varieert nu van € 1,00 tot € 1,50 per kilo, afhankelijk van de grootte. En hoe groter deze groenten, hoe lager de prijs”, zegt Roberto Bortolotti, commercieel medewerker bij het Italiaanse Caab.

De klassieke donkere, meer bekendere courgettes hadden een prijs van € 1,70 per kilo, terwijl deze nu schommelen tussen € 1,00 en
€ 1,20 per kilo, tegenover een gemiddelde van andere jaren van ongeveer € 0,80. De droogte in de zomer, die gepaard ging met hoge temperaturen, heeft de beschikbaarheid verminderd, waardoor de prijzen zijn gestegen.

Hetzelfde geldt voor komkommers. Gewassen van de nieuwe aanplant werden ook afgezet voor € 1,30 à € 1,40 per kilo, terwijl gewassen van mindere kwaliteit, afkomstig van voorjaarsaanplant, een prijs hadden van ongeveer € 0,80 à € 0,90 per kilo.

“Wat de aubergines betreft schommelen de gewassen met BGA-label uit Bologna of Verona rond de €1,20 per kilo. Dit zijn, glanzende ronde aubergines, egaal donker van kleur. Voor aubergines van mindere kwaliteit zien we prijzen van rond de € 0,70”, zegt Bortolotti.

Volgens Bortolotti zijn maandag en vrijdag de beste dagen voor de afzet. “Al met al mogen we in de eerste helft van september niet klagen.”   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven