CBS vergelijkt 2e kwartaal 2021 met 2020

Telers belichten meer door slecht weer, CO2-uitstoot stijgt

De Nederlandse land- en tuinbouw stootte in het tweede kwartaal van 2021 1,8 megaton CO2 uit. Dat is meer dan in 2020 en in 2019, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Het statistiekbureau geeft zelf ook een verklaring: kouder en minder zonnig weer maakte extra belichten in kassen nodig. De glastuinbouw haalt zijn elektriciteit voor een groot deel uit de inzet van aardgas voor eigen warmtekrachtinstallaties (wkk), waardoor ook de landbouw meer broeikasgassen uitstootte (7 procent). De kortetermijnontwikkeling in de broeikasgasuitstoot door de gebouwde omgeving en de landbouw wordt niet alleen door het weer beïnvloed, maar het speelt vaak wel een grote rol, volgens het CBS.

Over de hele linie was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger in het tweede kwartaal van 2021 dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Daarmee beweegt de uitstoot weer naar het niveau van voor corona. 

De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 14,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020 en groeide daarmee harder dan het bruto binnenlands product (bbp). Vooral de grotere productie van de industrie en de transportsector hebben bijgedragen aan de hogere emissies. Het bbp was in het tweede kwartaal van dit jaar 9,7 procent groter dan een jaar eerder.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven