Cherrytomatenras is bestand tegen extremen

De Italiaanse zomer van 2021 was heet en onvoorspelbaar, waardoor de tuinbouwsector in heel Italië in een crisis belandde, met meer dan 500 extreme gebeurtenissen, waaronder wolkbreuken, overstromingen, tornado's, hagelbuien en hittegolven, met pieken van meer dan 40°C. De combinatie van warme luchtgolven, droogte en lang aanhoudende hoge temperaturen leidde tot een moeilijk te beheersen zomercyclus die alle fasen van de plantengroei in verschillende mate aantastte.

Alessandro Montanarella, landbouwconsulent die in landen als Italië, Canada, Engeland, Griekenland en Tsjecho-Slowakije werkt, vertelt hierover: “Het zijn extreme weersomstandigheden. In deze gevallen is het de menselijke factor die het verschil maakt met de technische keuzes en de teeltstrategieën.”

“De planning en controle van diverse elementen speelt een doorslaggevende rol in de resultaten. Anderzijds wordt elke teeltstrategie uitgevoerd op basis van rassen met genetische kenmerken die zijn geselecteerd op basis van de commerciële doelstellingen van elk bedrijf. Dit zijn elementen die aan de weersomstandigheden voorafgaan.”

Boven: Pom Sweet Candy van Azienda Agricola Fratelli Ressa (Spinazzola, BA)

“Ik neem Pom Sweet Candy, een TomaTech-cherrytomaat die door de Gandini-groep op de markt wordt gebracht, als voorbeeld. Het is een ras dat genetisch al is uitgerust met een uitstekend aanpassingsvermogen. Het wordt namelijk in drie verschillende gebieden geteeld: Zuid-, Midden- en Noord-Italië. Pom Sweet Candy is bestand tegen de moeilijkheden van het winterseizoen (bij het uitplanten eind augustus-september op Sicilië) en de hoge temperaturen van de zomercycli (van half maart tot half november), waarbij de smaak en de hoge voedingswaarden in de verschillende teeltcycli behouden blijven.” 

Het ras wordt ook in verschillende Midden- en Noord-Europese landen in kassen met belichting geteeld. 

“Uiteraard moet het groei-evenwicht worden gewaarborgd door adequate technische maatregelen. Wij hebben onderstammen gebruikt die worden gekenmerkt door een sterke groeikracht, met een verhouding 1:1, en een vegetatieve neiging. Bovendien bleek het, vooral in omstandigheden met middelhoge temperaturen, van essentieel belang om de dichtheid per vierkante meter te verhogen. Pom Sweet Candy is bestand tegen een gemiddelde hitte, die in de planningsfase van de teelt niet mag worden verwaarloosd.

Hoge temperaturen zijn geen probleem als ze tegelijk met de regulering van de op het gewas invallende stralingsniveaus worden beheerd. Dankzij de genomen correctiemaatregelen hebben wij zeer bevredigende resultaten kunnen verkrijgen. Geen barsten in de vruchten, uniforme trossen, harde tomaten met een uitstekende consistentie. Ook de houdbaarheid is goed, ondanks de productie van ethyleen die daarentegen vergeling van de middelmatig lage bladeren kan veroorzaken. Over de smaak valt niet te twisten.” 

“Het is duidelijk dat een ras met dit genetisch erfgoed, mits op de juiste wijze geteeld, een voldoende hoge opbrengst en onveranderde eigenschappen kan behouden, zelfs onder ongunstige weersomstandigheden zoals die van deze zomer.”

Voor meer informatie:
Alessandro Montanarella
montanarella@libero.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven