"Uitdagingen voor Britse komkommertelers groter dan ooit"

Britse komkommertelers vragen retail om betere prijzen in 'crisistijd'

De UK Cucumber Growers Association (CGA) trekt aan de bel. De drie belangrijkste redenen tot bezorgdheid zijn de extreme stijging van de gasprijzen, het gebrek aan beschikbare arbeidskrachten en het tekort aan transportmiddelen. "Maar ook de kosten van alle materialen die we gebruiken zijn gestegen. De uitdagingen waarmee de eigenaren en managers van teeltbedrijven worden geconfronteerd, zijn groter dan ooit tevoren", zegt Joe Sheperdson, secretaris van de CGA. In een open brief aan de klanten van hun leden waarschuwt hij voor voedseltekorten als er geen corrigerende maatregelen worden genomen.

Gas
Het is nog nooit eerder voorgevallen dat de UK Cucumber Growers Association rechtstreeks contact opneemt met de klanten van hun leden, maar Joe Sheperdson legt uit dat de sector dan ook een crisis doormaakt. De organisatie vertegenwoordigt de 17 grootste telers van kaskomkommers in het VK en volgens Joe zullen ze zich de komende winter genoodzaakt zien beslissingen te nemen over de economische levensvatbaarheid van vaak al lang bestaande familiebedrijven in een sector die al meer dan 100 jaar op de teller heeft staan. 

Van de belangrijke redenen tot bezorgdheid is de eerste de extreme stijging van de gasprijzen. Gas wordt gebruikt om de kassen te verwarmen en CO2 te leveren. "Beide factoren zijn cruciaal voor het telen van de gewassen en voor het behalen van de opbrengsten die nodig zijn om te overleven in de hedendaagse sector. Deze post vertegenwoordigt doorgaans tot 30% van de operationele kosten van een komkommerbedrijf en is met 300% gestegen in vergelijking met het niveau van vóór de pandemie", legt Joe uit.

Arbeid
Volgend probleem is de beschikbaarheid, de kwaliteit en de kosten van arbeid. "Met de impact van zowel Brexit als de beperkende coronamaatregelen wordt de sector geconfronteerd met een nooit eerder gezien niveau van tekorten. Leden melden regelmatig dat tot 40% van de permanente functies niet ingevuld raken en de retentiegraad bedraagt slechts 50%", zegt Joe.

Telers proberen dat volgens Joe op te lossen door tijdelijke arbeid en continue werving, maar de situatie wordt bemoeilijkt doordat andere sectoren ook te kampen krijgen met handentekort en dus ook op de arbeidsmarkt op zoek gaan naar krachten.

"Deze andere sectoren kunnen vaak een deel van de stijging van de arbeidskosten opvangen door lagere marges en/of hogere consumentenprijzen voor hun producten. Dat is niet haalbaar voor een bedrijf dat AGF-producten levert en volledig afhankelijk is van de Britse retailmarkt. Die bepalen immers de inkoopprijzen en in de praktijk betekent dit dat de maximaal haalbare telersprijzen beperkt worden. We zien dus ons personeel verhuizen naar andere sectoren. Deze kostenpost vertegenwoordigt doorgaans ook 30% van de totale productiekosten."

Transport
De derde factor die de komkommertelers hoofdpijn bezorgt is de beperkte beschikbaarheid en betrouwbaarheid van transport en de stijging van de kosten ervan. "Van de logistiek is het alom bekend dat het een probleemfactor is vanwege de direct zichtbare impact op de hele toeleveringsketen. De tuinbouwsector wordt overigens niet minder getroffen dan andere delen van de Britse economie op dat vlak."

Andere kostenposten
Hoewel dit de drie belangrijkste issues zijn die de telers hoofdbrekens bezorgen, zijn ook de prijzen gestegen van alle materialen die in de teelt worden gebruikt, van zaden en meststoffen tot groeimedia en plastic. "Een groot deel van de stijging van deze kostenpost is direct verbonden met de drie grote voorheen geschetste problemen, maar een deel komt ook door de omslachtige bureaucratie in het post-Brexit tijdperk, zoals fytosanitaire inspectievereisten bij het importeren van planten en de schade die dit proces kan veroorzaken aan de planten, wat resulteert in lagere opbrengsten in de kas."

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, vraagt de Cucumber Growers Association de leden van het British Retail Consortium om een einde te maken aan de onhoudbare prijspraktijken voor in het VK geteelde AGF-producten en om samen met hun directe leveranciers te kijken waar de duimschroef wat losser kan voor de telers. Tegelijk vraagt de vereniging de overheid om een beleid te voeren dat teeltbedrijven beschermt tegen stijgende energiekosten en een betere toegang verleent tot arbeidsregelingen zoals het Seasonal Worker Programme (SWP).

"In vergelijking met de akkerbouw is de opbrengst per vierkante meter van een eender welk kasgewas doorgaans tien keer zo groot. De kasteelt verbruikt ook slechts 10% van het water van de buitenteelt en creëert tot vijf keer meer jobs dan een in productievolume vergelijkbaar akkerbouwbedrijf," rekent Joe uit. "Er is na de Brexit veel gedaan om Britse bedrijven die willen exporteren steun te bieden, onder meer met advies. De bijdrage van de tuinbouw is in de eerste plaats om minder voedsel te moeten importeren en het aanzienlijke potentieel van de sector kan benut worden om overheidsdoelstellingen op het gebied van gezondheid en welzijn, werkgelegenheid, energieproductie, waterbeheer en milieubeheer te ondersteunen. Maar in plaats van slim gebruik te maken van deze bron – het VK was vroeger overigens toonaangevend – worden we onder de huidige handelsomstandigheden geconfronteerd met een scenario waarin teeltbedrijven leeg komen te staan en verdwijnen, waardoor meer voedsel geïmporteerd moet worden en duizenden banen verloren gaan."

In antwoord op degenen die verwachten dat de markt altijd zelfcorrigerend werkt en die denken dat lage prijzen als gevolg van prijsoorlogen goed zijn voor de consument omdat ze de kosten voor het levensonderhoud laag houden, zegt Joe dat dit een extreem korte-termijnvisie is. De langetermijneffecten zijn immers minder concurrentie en grotere afhankelijkheid van import, wat overigens ook een van de oorzaken is van de energiecrisis en van de voedseltekorten in de eerste maanden van de pandemie. Uiteindelijk leidt deze situatie volgens Joe tot hogere voedselkosten voor de consument.

"We schrijven deze open brief om de situatie van onze Britse telers te belichten, maar we zien dezelfde uitdagingen ook bij onze Europese collega’s en in andere sectoren. De kans is zeer reëel dat er begin 2022 schaarste optreedt bij sommige voedingsproducten als er nu geen corrigerende maatregelen worden genomen om telers te ondersteunen."

Lees hier de open brief.

Voor meer informatie:
Cucumber Growers Association
Growco Ltd, Park Lane, Cottingham, HU16 5RX (VK)
info@cucumbergrowers.co.uk
www.cucumbergrowers.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven