Australische teler Tomberry test nieuwe kleuren

De Australische teler Edison is in de staat Victoria net begonnen met de oogst van de nieuwe zomerteelt van Tomberry’s. Tomberry wordt beschouwd als 's werelds kleinste 'grote' tomaat. Edison teelt ook Piccolo cherrytomaten en Tinkerbell mini-paprika’s.

"We zijn weer van gestart gegaan met onze zomeroogst die doorloopt tot juni 2022", legt mede-oprichter Ben Meadows uit. "Onze wintergewassen planten we in december. De seizoenen zullen elkaar dus overlappen om ervoor te zorgen dat we onze klanten jaarrond Tomberry’s kunnen aanbieden."

"Dit is ons derde jaar dat we Tomberry’s telen. Vorig jaar was ons eerste seizoen met een aanzienlijke opbrengst. De teelt in de kas liep vlot en ook de klanten toonden een grote interesse in het product, dus we hebben dit jaar het areaal verdrievoudigd. We verwachten deze zomer 80.000 punnets per week te oogsten."

"We testen dit seizoen enkele nieuwe kleuren voor onze Tomberry’s: roze, chocoladekleur en oranje. Hopelijk kunnen ze dan volgend jaar onze rode en gele Tomberry’s aanvullen."

Tomberry is 's werelds kleinste tomaat, dus, zo legt Ben uit, kun je wel verwachten dat de teelt heel wat voeten in de aarde heeft.

"Elke tros kan 150 tot 250 tomaatjes bevatten. Na vele jaren van ontwikkelen en testen hebben we autonome bestuiving geïntroduceerd om elke kleine bloem efficiënt te kunnen bereiken. We hebben ook automatische systemen ontwikkeld voor de pluk van de kleine vruchten en we hebben optische sorteermachines voor blauwe bessen aangepast om met Tomberry te kunnen werken. Zo zorgen we ervoor dat elk tomaatje voldoet aan de strikte kwaliteitsspecificaties van onze klanten."

Tomberry tomaten worden voornamelijk verkocht in supermarkten en bij groentewinkels in heel Australië. "Omdat het zo'n uniek product is, is Tomberry ook heel populair in de horeca. We beleveren ook een aantal exportmarkten. Zo nam de afzet naar Singapore vorig seizoen een grote vlucht."

Voor meer informatie:
Ben Meadows
Edison
+61 488 111 160 
ben@edison.net.au 
www.edison.net.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven