"geen plukrobots, want we willen banen creëren"

Grote Russische teler start bouw 100 hectare kas

Op 27 augustus is in Rusland begonnen met de bouw van een 100 hectare groot kassencomplex. Het complex, met de naam Parnik, moet het grootste van het land worden. De agro-industriële holding Eco-kultura is van plan er jaarlijks ongeveer 63.000 ton tomaten te telen, zo zegt de voorzitter van de onderneming, Aleksander Rudakov.

"Het areaal van het complex bedraagt 100 hectare en de bouw zal in twee fasen worden uitgevoerd. De eerste fase, die 40 hectare beslaat, wordt opgeleverd begin 2023 en zal € 87,7 miljoen kosten. De tweede fase van 60 hectare zal tegen eind 2024 afgerond worden. De teeltcapaciteit van het complex, zodra de bouw van beide fasen is voltooid, zou 63.000 ton tomaten per jaar moeten bedragen, goed voor een omzet van € 69 miljoen. Het is het grootste teeltproject in Rusland", vertelt Rudakov.

Grote teler
De huidige kassencomplexen van Eco-kultura, verspreid over heel Rusland, beslaan bijna 400 hectare en bieden werk aan 7.000 mensen. Het bedrijf teelt er 50 hybride rassen van tomaten, komkommers en sla. "Het project in de autonome republiek Kabardije-Balkarië is het belangrijkste in de geschiedenis van het bedrijf. We zullen 2.000 banen creëren, onder meer in een groot distributiecentrum en pakstation. Aangezien Eco-kultura de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied op de voet volgt, wordt het een supermodern kassencomplex. Maar we zijn niet van plan plukrobots in te schakelen, want de regio heeft behoefte aan banen. We willen meerwaarde bieden op alle vlakken. Toch zullen we automatiseringssystemen aanwenden om het werkproces te vereenvoudigen", zegt Rudakov.

Lokaal telen
Rudakov legt uit dat er elk jaar minstens een half miljoen ton tomaten in Rusland wordt geïmporteerd en dat de distributie van de eigen oogst geen problemen zal opleveren. "Russische supermarktketens willen graag lokale producten kopen. Ze zijn lekker, langer houdbaar en er is veel vraag naar. We zullen oogsten van februari tot en met december en we mikken op een jaarlijkse gemiddelde opbrengst van 63 kilo tomaten per vierkante meter. We zullen ook experimenteren met het telen van zachtfruit. Dat is nieuw voor ons, dus moeten we nog onderzoeken of de teelt rendabel is. Maar we zouden graag de teelt van frambozen, aardbeien en blauwe bessen geleidelijk opvoeren", vertelt Rudakov, die eraan toevoegt dat het bedrijf momenteel de voorkeur geeft aan geïmporteerde zaden. De apparatuur wordt wel bij Russische fabrikanten gehaald.

Gunstige voorwaarden voor bedrijfsontwikkeling
De bouw van de eerste fase van het kassencomplex Parnik is van start gegaan met een feestelijk moment waarbij een intentieverklaring is ondertekend en de symbolische eerste steen werd gelegd. Rudakov merkt op dat de regionale regering van Kabardije-Balkarië gunstige voorwaarden heeft geschapen voor de onderneming: het stelt een stuk grond ter beschikking en het wijst € 577.000 toe voor de bouw van de infrastructuur.

"We vinden het belangrijk om te investeren in de economie van de regio", zei Kazbek Kokov, hoofd van Kabardije-Balkarië, tijdens de ceremonie. "Zo'n belangrijk project is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van onze autonome republiek. De Russische overheid heeft ook mechanismen in het leven geroepen om dergelijke investeringsprojecten mogelijk te maken en bepaalde aspecten daarvan kunnen op regionaal niveau worden beslist. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zullen steun bieden waar mogelijk."

Steun van de bank
De terugverdientijd wordt geraamd op 10 jaar en de investeringslening is verstrekt voor 12 jaar. "Rosselkhozbank werkt al 8 jaar samen met Eco-kultura en investeert in bijna alle projecten van het bedrijf, die ook allemaal worden ondersteund door het ministerie van Landbouw van de Russische Federatie. Risico's zijn er altijd, maar de risico's wegen niet op tegen de mogelijkheden die het project biedt. We hebben al die jaren geen enkel probleem gehad met de betalingen van Eco-kultura. Ze hebben bewezen een betrouwbare partner te zijn en we staan open om in te stappen in andere projecten, ook in regio’s waar ze nog niet actief zijn", verklaarde Igor Yatsuk, verantwoordelijke van Rosselkhozbank voor de regio.

De kasgroenteteelt in Kabardije-Balkarië bedraagt ongeveer 25.000 ton per jaar, goed voor 7-8% van de totale groenteteelt. Het kasareaal bedraagt momenteel 27 hectare.

Bron: www.tass.ru.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven