Tomatentelers Azerbeidzjan geremd in groei door afzetproblemen op Rusland

"De Azerbeidzjaanse tomatensector is hard getroffen door de sancties en beperkingen vanuit Rusland," vertelt Ilyas Ahmadov, algemeen directeur bij het Azerbeidzjaanse kassenbedrijf Zira Agro. "Telers proberen zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden."

Zira Agro
Op zo'n 60 kilometer van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe ligt het kassenbedrijf Zira Agro. Het bedrijf, onderdeel van de WeGrow groep, is opgericht in 2010 en exploiteert zowel kassen in Azerbeidzjan als in Rusland. "Dit jaar was een gek jaar," zegt Zira Agro. "De tomatenmarkt werd hard getroffen door sancties en beperkingen vanuit Rusland."

Azerbeidzjan is een belangrijke leverancier van groenten en fruit aan Rusland. Dat wil zeggen, tot december 2020, toen de Russische tuinbouwwaakhond Rosselkhoznadzor een verbod instelde op de tomatenimport uit Azerbeidzjan, met als argument dat er Tuta Absoluta motten waren aangetroffen in een lading. Aangezien Tuta Absoluta niet erkend is als quarantaineziekte, vonden veel telers deze reactie te ernstig.

In 2021 werd het verbod beetje bij beetje opgeheven, omdat steeds meer telers toestemming kregen om tomaten naar Rusland te exporteren, maar Ilyas zegt dat de telers nog steeds te lijden hadden onder het feit dat ze niet naar hun belangrijkste markt, Rusland, konden exporteren. "Daarom zijn de prijzen bijna 80% gedaald."

Onduidelijke situatie
Hoewel een groot deel van het verbod inmiddels is opgeheven, is de onduidelijke situatie nog steeds aan de gang. Ilyas zegt dat de telers zich proberen aan te passen aan de veranderde marktomstandigheden. "Deze hele situatie zorgt ervoor dat de meeste telers hun strategieën heroverwegen wat betreft de markt en in sommige gevallen zelfs wat betreft de oogst zelf."

"Het is duidelijk dat deze zaak een einde maakt aan alle potentiële tomatenkasprojecten in Azerbeidzjan. Wij als tomatentelers kijken ernaar uit dat de situatie in de komende jaren wordt opgelost," zegt hij, eraan toevoegend dat hun beste optie is om te werken aan blue ocean-projecten: tegelijkertijd differentiatie en lage kosten nastreven om een nieuwe marktruimte te openen en een nieuwe vraag te creëren. "De situatie is krankzinnig, maar als WeGrow willen we nu en in de toekomst de pionier van de tuinbouwproducten zijn."

Voor meer informatie:
WeGrow
Ilyas Ahmadov (e-mail)

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven