o.a. in paprika en tomaat

Onderzoekers: "Rol zaad in verspreiding pospiviroïden zeer waarschijnlijk flink overschat"

Potato spindle tuber viroid (PSTVd) is een belangrijk en zeer schadelijk ‘zaadoverdraagbare’ ziekteverwekker van onder andere aardappel, tomaat en paprika en behoort tot de pospiviroïden. Samen met zaadbedrijven en de NVWA deed Naktuinbouw onderzoek naar de verspreiding van pospiviroïden via besmet zaad. 

Hieruit blijkt dat de kans dat PSTVd en andere pospiviroïden via zaden verspreid wordt nihil tot heel klein is. Het is veel waarschijnlijker dat verspreiding van deze pospiviroïden via besmette planten en vruchten gebeurt.

Paprika en tomaat
Ruim 100.000 zaden van vijf zwaar besmette zaadpartijen werden gezaaid en verspeend om na te gaan of er zaadtransmissie plaatsvond. Harrie Koenraadt, onderzoeker R&D over het onderzoek: “Na ongeveer twee maanden groei werd van iedere plant één jong blaadje op de aanwezigheid van pospiviroïden getoetst. Er is geen zaadtransmissie aangetoond in dit grote onderzoek.”

Met zeer gevoelige moleculaire detectietechnieken kunnen onderzoekers PSTVd en andere pospiviroïden op zaden van paprika en tomaat gemakkelijk aantonen. Koenraadt: "Hierdoor komen er minder besmette zaadpartijen in de markt en is de kans op verspreiding via besmet zaad kleiner.” De rol van besmet zaad in de verspreiding van pospiviroïden in de praktijk wordt dus zeer waarschijnlijk flink overschat als het gaat om paprika en tomaat.

Lees hier meer over het onderzoek.

Bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven