Augustus voor Nederland niet nóg extremer op tomatenmarkt

Tholen - Of het nog extremer kon dan in juni en juli op de Europese tomatenmarkt? Ja, is het antwoord. De prijzen waren in augustus gemiddeld zo mogelijk nog hoger dan in de eerste twee zomermaanden. Opnieuw is het Frankrijk dat eruit springt met de hoogste prijzen én Nederland dat in alle 'gekte' achterblijft, zo leert een nieuwe update van de cijfers op het tomatendashboard van de Europese Commissie.

Over de hele linie lagen de tomatenprijzen in Europa nog weer hoger dan in juni en juli al het geval was. Het verschil met het vijfjarig maximum is in augustus nóg groter. Gemiddeld leverde een kilo tomaten 45 eurocent meer op dan de vijf voorgaande augustusmaanden. 


Klik hier voor vergroting van de grafiek

ToBRFV
Traditioneel lopen vanaf augustus de prijzen, na vaak een zomerperiode met lagere prijzen, richting het najaar weer op. Dan dalen vaak de producties, in ieder geval in Noordwest-Europa. Dat zal dit jaar niet anders zijn, al hebben een relatief donkere zomer maar vooral problemen met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) en/of verstoorde biologie de teeltschema's her en der wel omgegooid. Belichte teelten zijn eerder geplant en dus is de verwachting dat die ook eerder in productie komen.

Andere pieken, nieuwe extremen?
Ondertussen is het de laatste jaren zo dat Spanje steeds vroeger in productie komt. Dat kan op andere momenten druk op de prijzen gaan geven. Als dat zo is, is het niet ondenkbaar dat dat lagere prijzen gaat geven dan de afgelopen jaren het geval was en ontstaan er nieuwe 'extremen'. Datzelfde is het geval als de prijzen nu na een hoog prijsniveau in de zomer alsnog, conform de trend de afgelopen jaren, stijgen of op een hoog niveau blijven. Voorlopig lijkt het erop dat de afgelopen weken, in ieder geval in Nederland en België, de prijzen weer wat meer 'terug naar normaal' zijn gegaan. 

Augustus vol uitschieters
Waar in de toekomst kijken altijd koffie dik kijken blijft, liggen de cijfers over de afgelopen maand vast en die liegen niet.


Klik hier voor vergroting van de grafiek

Frankrijk is wederom de grootste uitschieter. Hier ligt de prijs gemiddeld in augustus opnieuw boven de drie euro per kilo. 


Klik hier voor vergroting van de grafiek

In Nederland zijn de marges wat dat betreft veel kleiner. Hier is op het tomatendashboard slechts een klein plusje t.o.v. het 5-jarig gemiddelde te zien. De traditionele prijsstijging de afgelopen jaren in Nederland van juli naar augustus was dit jaar niet aan de orde.


Klik hier voor vergroting van de grafiek

Dat was wel het geval in Italië, weliswaar procentueel minder, en in Spanje, waar het procentueel meer was dan gemiddeld. In Spanje bleef de traditionele augustusdip in prijs uit. In tegenstelling tot in juli komt de gemiddelde prijs hier, net als in maart, boven het vijfjarig maximum uit. 


Klik hier voor vergroting van de grafiek

In Italië schiet de gemiddelde tomatenprijs weer net onder dat vijfjarig maximum. Toch is ook hier de gemiddelde prijs nog steeds ver bovengemiddeld.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven