Krachtenbundeling voor marktintroductie bladkniprobot komkommers

De VDL Groep en Bosman Van Zaal bundelen hun krachten voor de marktintroductie van de CropTeq bladkniprobot, een innovatieve robot die binnen afzienbare tijd beschikbaar komt voor hogedraad komkommerkwekers.

De robot richt zich in eerste instantie op het arbeidsintensieve bladknippen voor komkommerplanten, maar wordt in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen. GreenPEAK-IT, een zusterorganisatie van Bosman Van Zaal, gaat de verkoop en installatie van de robot verzorgen.

Bundelen van kennis en kunde
De samenwerking richt zich, naast delen van kennis en kunde, op het beter toepassen en gebruiken van data en robotisering in de hogedraadteelt. Bij VDL worden verschillende systemen ontwikkeld die betrekking hebben op autonoom telen.

De gedeelde missie, kennis en het netwerk van VDL en Bosman Van Zaal komen samen in de vorm van GreenPEAK-IT, een zusterorganisatie van de Aalsmeerse tuinbouwspecialist, die ook de verkoop en de installatie van de nieuwe kniprobot voor haar rekening neemt. GreenPEAK-IT is voortgekomen uit een onderzoeksproject van Bosman Van Zaal en is vanwege hoge verwachtingen in december 2020 voortgezet als een zelfstandige entiteit met specifieke kennis van energiezuinige en autonome teelten.

VDL CropTeq Robotics in de glastuinbouw
Als internationaal industrieel familiebedrijf is VDL actief op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van toeleveringen, bussen en eindproducten en de assemblage van personenauto's. VDL reageert op de krappe arbeidsmarkt in de tuinbouw en rationaliseert arbeidsintensieve werkzaamheden met de realisatie van het innovatieve CropTeq-robotplatform in samenwerking met Bosman Van Zaal.

Zo richt VDL zich met VDL CropTeq Robotics op het nastreven van autonome robotica binnen de hoogwaardige glastuinbouw en vervangt daarmee o.a. arbeidsintensieve werkzaamheden door hoogwaardige AI-gedreven robotica. De slimme AI vision, te trainen door de teler, de hoge robotsnelheid met collision-control, de gepatenteerde end effector die aan alle zijden van de stam kan knippen en het compacte platform dat ook uiteindelijk komkommer gaat oogsten, maken het een bijzonder innovatie.


De zogenaamde 'end effector' waarvoor VDL ETG een patenteerbaar concept uitontwikkelt. Harry Schonewille van VDL vertelde er eerder dit jaar meer over tijdens het NVTL Jaarcongres en op GroentenNieuws.

Nieuwe zusterorganisatie
Bosman Van Zaal is nauw betrokken bij de opstart van haar zusterorganisatie GreenPEAK-IT. Arnoud Bolten van GreenPEAK-IT: "Ons bedrijf is in staat om alle data die binnen en rond de hoogwaardige kasteelt gegenereerd worden, te ontsluiten en beschikbaar te maken met behulp van het PEAK-dataplatform, en heeft als uiteindelijke doel digitale voorspellingen te doen op basis van Machine Learning op Big Agri Data. Zo richten wij ons op het nastreven van autonomie binnen de hoogwaardige internationale kasteelt om op termijn een autonoom aangestuurde kas mogelijk te maken."

Voor meer informatie:
Arnoud Bolten
GreenPEAK-IT
info@greenpeak-it.com 
www.greenpeak-it.com 


Bosman Van Zaal
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com

 

VDL Enabling Technologies Group 
www.vdlcropteqrobotics.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven