Tuta absoluta voorkomen bij start belichte tomatenteelt

De belichte tomatenteelten zijn gestart. Door tijdig het verwarringsferomoon Isonet T in te zetten, kunnen telers voorkomen dat Tuta absoluta een plaag wordt, adviseert Biobest-adviseur Bart Elseviers. "Voorwaarden voor het succes ervan zijn de preventieve inzet én een schone start."

Isonet T is een draadvormige dispenser, die geladen is met geurstoffen van vrouwtjesmotten. Bart: "Als telers preventief 800 tot 1000 strips per hectare ophangen, kunnen mannetjes de vrouwtjes niet vinden. Daardoor vindt er geen paring plaats. Het is een vrij dure oplossing, maar het werkt in de praktijk heel goed. Het aantal motten moet beperkt zijn, anders vinden ze elkaar alsnog."


Het verwarringsferomoon Isonet® T

Schoon starten
Het is daarom van groot belang dat er geen druk is van de tomatenmineermot uit een vorige teelt, uit andere kassen of vanuit de plantenkweker. "Zijn er bij de start wel larven en/of volwassen exemplaren aanwezig, dan adviseren wij eerst om een chemische bespuiting uit te voeren. Zo kunnen telers schoon starten. Als telers de biologie in de kas eenmaal hebben opgebouwd, is zo’n chemische actie geen optie meer", vertelt de adviseur.

Elke 3 maanden laag ophangen
Bart raadt telers aan de Isonet T dispensers zo laag mogelijk op te hangen, omdat de poppen op de grond vallen en daar uitkomen. "Plaats de strips tussen de planten of aan de goten en nooit hoger dan 1,5 meter."

Verder is het belangrijk te weten dat zo’n strip ongeveer 3 maanden werkt. "Door hoge temperaturen kan de geurstof iets sneller verdampen. Als je de strip weegt, kun je zien of deze nog geurstof bevat. De meeste bedrijven plaatsen Isonet T 3 keer per teelt. Wie dat consequent doet, heeft nauwelijks problemen met Tuta absoluta", besluit de Biobest-adviseur.

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven