Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veerkrachtige indoor farms met regenwormen, schimmels en nuttige bacteriën

"Ik zou graag zien dat de indoor teeltsector het ecosysteem van afval opneemt en robuuste, biodiverse systemen ontwikkelt," zegt Ketil Stoknes, bioloog en ecoloog van de Universiteit van Oslo die gespecialiseerd is in de integratie van afval in gecontroleerde omgevingstuinbouw. .

Tijdens zijn TEDx-presentatie die in juni 2021 online werd gepubliceerd, poneert Ketil dat de indoor tuinbouwsector baat zou hebben bij het benutten van de potentiële voordelen van biodiversiteit in indoor teeltbedrijven. Het conventionele model van indoor teelt legt sterk de nadruk op het behoud van een steriele omgeving om uitbraken van plagen en ziekten te voorkomen. Maar zoals Ketil uitlegt is totale steriliteit in binnenmilieus onmogelijk, zoals wordt aangetoond door de ontwikkeling van biofilms op apparatuur voor hydrocultuur.


Ketil Stoknes

Door biodiversiteit te integreren in de indooromgeving via organische substraten, meststoffen op basis van digestaat en de introductie van nuttige organismen, legt Ketil uit dat indoor farms een grotere weerbaarheid kunnen bereiken tegen de onvermijdelijke aanwezigheid van ziekteverwekkers.

"Veel vertical farmers experimenteren al met nuttige bacteriën om de gezondheid van de gewassen te verbeteren en ziekten te voorkomen. Ik geloof dat een op compost gebaseerd systeem al de perfecte balans van nuttige organismen heeft en een dynamische pool van macronutriënten biedt," legt Ketil uit.

Echte circulariteit ontbreekt in vertical farming
Veel indoor farms noemen circulariteit als leidend principe, dat zich richt op het sluiten van lussen in het systeem om zowel inputs als outputs te verminderen. Volgens Ketil kan echte circulariteit niet worden bereikt als regenwormen en micro-organismen buiten het bedrijf worden gehouden, omdat deze organismen essentieel zijn voor de verwerking van gewasafval. Er zijn technologieën ontwikkeld om digestaat van voedselafval op te vangen en de macronutriënten van de oplossing te extraheren, maar zelfs dit proces zou kunnen worden vereenvoudigd door het extractieproces te schrappen en te focussen op de natuurlijke organische afbraakprocessen.

Ketil: "Waarom doen we het niet zoals de natuur het doet? De natuur heeft efficiënte manieren om met afval om te gaan. Met een op compost gebaseerd systeem maakt de dynamische pool van voedingsstoffen schommelingen minder hevig en kan het systeem schommelingen gemakkelijker opvangen. En de aanwezigheid van nuttige organismen vermindert de kans dat ziekteverwekkers de overhand nemen."

Telers dichter bij het gewas brengen
Het introduceren van biodiversiteit in de indoorteelt zou volgens Ketil ook leiden tot een "natuurlijker" teeltsysteem, in tegenstelling tot een beeld van volledig geautomatiseerde systemen met de weinige arbeiders daar die van top tot teen beschermende kleding dragen.

"Ik hoop dat met meer biodiversiteit in deze systemen, het positieve psychologische effect kan creëren en mensen weer deel kunnen gaan uitmaken van de teelt. Het doel van een stedelijke vertical farm moet niet alleen zijn om een hoge opbrengst te produceren, maar ook om mensen met de natuur te verbinden," zegt Ketil.

Meerdere inkomstenstromen mogelijk met biodiverse teelt
Tijdens zijn onderzoek bestudeerde Ketil de voordelen van biodiverse tuinbouwsystemen in een kas van 92 m2 die was aangesloten op een biogasinstallatie, de Magic Factory. Bij het telen van tomaten behaalde het team niet dezelfde opbrengsten als een commerciële tomatenkas, maar ontdekte dat de iets lagere opbrengst voor de consument acceptabel kan zijn vanwege de verbeterde productkwaliteit.

"We kregen opmerkingen over de betere smaak en langere houdbaarheid van onze tomaten. Behalve tomaten verkopen we ook voedingsrijke grond die is gemaakt van regenwormen en nuttige micro-organismen. We produceren dus niet alleen een gewas, maar ook een goede bodem."

Voor meer informatie:
Ketil Stoknes, PhD biologist and ecologist 
University of Oslo 
ketil.stoknes@lindum.no

Publicatiedatum: