Aardwarmte-installatie Bergschenhoek komt goed door onderhoudsbeurt

Afgelopen week heeft Wayland Energy groot onderhoud uitgevoerd aan de aardwarmte-installatie aan de Warmoeziersweg in Bergschenhoek. Specialisten van Veegeo hebben de werkzaamheden begeleid.

Voor het eerst sinds de start van de warmtelevering in 2018 is hierbij de ESP (bronpomp) naar boven gehaald.

Om te beginnen moesten eerst de leidingen en afsluiters van de productieput worden verwijderd. Vervolgens zijn de delen van de productiepijp stuk voor stuk uit elkaar geschroefd en verwijderd. Hierna kon de ESP vanaf een diepte van 600 meter naar boven worden getrokken voor een uitgebreide inspectie. Plantmanager Gerben de Jong: “We stelden vast dat de pomp er nog als nieuw uitzag.”

Het naar boven halen van de ESP (de bronpomp). Foto's: Wayland Energy

Weinig roestvorming
Vervolgens zijn met behulp van (ultra)sonar controlemetingen uitgevoerd in beide 2.000 m diepe aardwarmteputten. Een risico bij aardwarmtewinning is roestvorming in de buizen die kan leiden tot een verlies aan wanddikte. Uit de metingen bleek dat de wanddikte van de putten in drie jaar tijd met slechts 0,1 mm is afgenomen tot 12,9 mm (de oorspronkelijke wanddikte bedraagt 13mm).

De twee aardwarmteputten van Wayland Energy blijken hiermee het minste last te hebben van roestvorming, in vergelijking tot andere putten in Nederland. Hierdoor kan ook de komende jaren de warmteproductie zeer veilig plaatsvinden. Na de metingen en de onderhoudsbeurt is de ESP weer de put ingegaan. Nadat de elektrische aansturing is getest en ingeregeld, is na een week de aardwarmteproductie weer opgestart.

In totaal hebben 40 mensen 6 dagen gewerkt aan het groot onderhoud. Dankzij het onderhoud kan de installatie goed warmte blijven produceren.

Bron: Wayland Energy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven