Nieuwe speciale kas in de maak bij WUR Wageningen

De afgelopen jaren is er al flink gebouwd op het campusterrein van Wageningen University & Research (WUR). De universiteit krijgt er moderne kassen bij. Het zijn niet zomaar kassen, maar complexe onderzoekkassen met tal van compartimenten en mooie techniek. Na eerder al 'Serre Red' volgde de NPEC-kas en nu is het de beurt aan een insectenkas. De kassenbouwer geeft een update.

Insectenkas
De derde kas in de serie kas zal door proefbedrijf Unifarm van WUR worden ingezet voor het wetenschappelijk insectenonderzoek en -onderwijs op planten. Het gaat om en turnkey insectenkas. 
De (PKb-I en PKM-II) onderzoekskas, waar onderzoek zal worden gedaan naar insecten op planten, bestaat uit een Venlokas met een totale oppervlakte van 792 m2 en 22 teeltafdelingen (compartimenten). De insectenkas is door Unifarm in samenwerking met DLV ontworpen.

Eind januari 2021 is Bosman Van Zaal begonnen met de engineering van de turnkey insectenkas, en eind juni is er gestart met de bouw. Alle teeltafdelingen worden geklimatiseerd met een eigen recirculatieluchtbehandelingskast (LBK). Hierdoor kan er in elke afdeling een ander klimaat gerealiseerd worden. Dit wordt gedaan door de lucht in de LBK te verwarmen, koelen of ontvochtigen.


De nieuwe insectenkas als 3D-tekening

Geen aardgas
Ook de gehele waterinstallatie en elektrische systemen worden door Bosman Van Zaal gerealiseerd. Alle benodigde warmte en koude energie wordt geleverd vanuit Energia welke is aangesloten op de warmte- koudeopslag ringleiding (WKO-ringleiding) van de campus. Er wordt in de winter geen aardgas meer gebruikt voor de verwarming van de kas, dit gebeurt door middel van warmtepompen. De koude welke hierbij ook ontstaat wordt opgeslagen door de WKO-ringleiding en dit wordt in de zomer gebruikt om de kas te koelen. Tot slot wordt er een Hoogendoorn IIVO computeruitbreiding geïnstalleerd. De verwachte oplevering van de insectenkas is half december 2021.


Bouwwerkzaamheden augustus 2021

Unifarm
De kerntaak van Unifarm is service te verlenen bij de uitvoering van plant- en gewaskundig onderzoek en onderwijs binnen WUR. In de groep van 50 medewerkers is veel vakkennis, praktische ervaring en proeftechnisch inzicht aanwezig. Er worden planten geteeld en proeven verzorgd op de 240 ha tellende proefvelden  met verschillende grondsoorten en in 15.000 m2 kasafdelingen, klimaatcellen en klimaatkasten.

Verder beschikt Unifarm over koel- en vriescellen, opslagruimten, verwerkingsruimten, droogstoven meetapparatuur en uitgebreid machinepark. Unifarm is een staforganisatie van de Plant Sciences Group, welke een samenwerking is van Wageningen University Plant Sciences en Wageningen Plant Research.


Het Unifarmterrein met middenonder de Insectenkas en daar tegenover het Energia-gebouw, en rechtsboven de Serre Red en NPEC-kassen.

Op het Wageningen University & Research Unifarm-terrein bevindt zich al Serre Red waar plantziekten in een quarantainekas worden onderzocht, de NPEC-kas waar fenotypering plaatsvindt en het Energia-gebouw waar de technische klimaatinstallaties voor het terrein zich bevinden. Allen zijn turnkey door Bosman Van Zaal gerealiseerd.

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven