Hoge waterprijs rampzalig voor tomatenteelt in Almería

Telersvereniging Coag Almería heeft in een verklaring meegedeeld dat het de Andalusische gewestregering dringend vraagt om de waterconcessie in de gemeente El Bobar nabij Almería te respecteren zodat de telers van Bajo Andarax, een gebied dat enkele kilometers noordwaarts ligt, hun gewassen kunnen irrigeren.

"In dit gebied is er veel tomatenteelt, maar een structurele prijscrisis heeft ertoe geleid dat vele telers zich genoodzaakt zien hun activiteit stop te zetten. Ze zijn simpelweg niet in staat zijn om de stijging van de productiekosten het hoofd te bieden. Met name de tarieven voor ontzilt water zijn abusief", laat Coag weten.

Een "schandalig en onbetaalbaar" tarief
Vertegenwoordigers van Coag Almería hebben onlangs een ontmoeting gehad met de Gebruikersgemeenschap van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie van Almería (CGUAL) om uit de eerste hand te weten welke problemen zich voordoen. De Gemeente Almería en de irrigatiegemeenschap stonden immers op punt om een overeenkomst te ondertekenen om de telers in Bajo Andarax toegang te verlenen tot ontzilt water. Maar de onderhandelingen zijn spaak gelopen naar aanleiding van onenigheid over de prijs en de voorwaarden om toegang te krijgen tot het water van de ontziltingsinstallatie.

Coag Almería eist een onmiddellijk onderzoek om de situatie te deblokkeren, want meer dan 3.200 hectare gewassen in de regio Andarax zitten momenteel praktisch zonder water. Deze onhoudbare situatie is ontstaan nadat CGUAL verzocht had om toegang te krijgen tot ontzilt water als gevolg van de toename van de vraag bij het begin van het teeltseizoen. De hoeveelheid water afkomstig van de zuiveringsinstallatie in El Bobar, waarvan de gewestregering concessiehouder is, kan immers niet aan de waterbehoefte van de telers voldoen, zo luidt het in de verklaring van Coag.

"Na dit verzoek heeft de Gemeente Almería CGUAL een nieuw voorstel gedaan, maar met waanzinnige en onbetaalbare tarieven voor het ontzilte water", aldus José Antonio Pérez, voorzitter van CGUAL. Volgens dit voorstel zou ontzilt water tot € 1,92 per kubieke meter kunnen kosten, wat volgens Coag Almería onhoudbaar is en moet worden herzien. "We moeten terug naar cijfers die dichter bij de realiteit aansluiten, zoals de € 0,57 euro die de Gemeente 3 jaar geleden aanrekende."

Coag Almería dringt er nu vooral bij de Gemeente Almería en bij CGUAL op aan om vlug een akkoord te bereiken zodat de telers weer kunnen beschikken over water.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven