"Natuurlijk licht levert lekkerste komkommers op"

Britten testen komkommerteelt onder alternatief glas

Minikomkommers die in een unieke beschermde omgeving zijn geteeld, hebben tijdens een onafhankelijke benchmarktest de hoogste score gekregen wat betreft smaak en eetgenot, zo beweert het Britse onderzoekscentrum CHAP. In dit artikel zetten zij de resultaten uiteen van komkommerteelttests die zijn uitgevoerd onder ETFE, niet onder glas.

De komkommers werden geteeld in het Natural Light Growing Centre (NLG), een faciliteit van partners CHAP (Crop Health & Protection) en RIPE aan de University of Warwick Life Sciences, Wellesbourne.

Het NLG is een kas op commerciële schaal die bekleed is met ETFE (ethyleentetrafluorethyleen) in plaats van glas. Dit materiaal heeft verschillende voordelen ten opzichte van glas, waarvan er één is dat het UV-licht van het volledige spectrum doorlaat in de teeltruimte. Dit komt de gezondheid en de opbrengst van de gewassen ten goede en verbetert de verkoopbare kwaliteiten zoals smaak en kleur.

Onafhankelijke tests en analyses door het voedingsonderzoeksbureau Campden BRI bevestigen nu nog eens extra de voordelen van ETFE als vervanger van glas.

"De benchmarking vergeleek minikomkommers die in het Natural Light Growing Centre worden geteeld met komkommers die in conventionele systemen worden geteeld en via een reeks Britse supermarkten worden afgezet," zegt Oprichter en algemeen directeur van RIPE, Phillip Lee.

Succesvolle smaak
"De komkommers werden gerangschikt op basis van uiterlijk, smaak en textuur, waarbij een algemene score voor eetplezier van 10 werd gegeven. We zijn erg blij dat onze twee varianten van minikomkommers het hoogst scoorden, omdat dit het bewijs levert dat nodig is om ons werk en de ethos achter het NLG Centre te ondersteunen."

De minivarianten van komkommer werden tijdens het testen door het NLG geëvalueerd, waarbij de babykomkomkommer negen uit 10 scoorde, de hoogste score. Het commentaar was onder meer dat de komkommers zeer netjes en uniform waren, levendig groen met helder vruchtvlees dat een goede hoeveelheid zaden bevatte. Het smaakcommentaar luidde verder dat ze verfrissend en aangenaam zoet waren om te eten, met een bevredigende en duidelijke knapperigheid van de schil.

Naast de verbetering van de verkoopbaarheid van komkommers kunnen de bijkomende infrastructurele voordelen van ETFE de telers helpen om bredere kwesties aan te pakken, zoals onderhoudskosten, veiligheid van de werknemers en milieueffecten.

Recyclebaar materiaal
"Als bouwmateriaal is ETFE recyclebaar en zeer duurzaam, het is bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel. Terwijl glas kan breken en een gewas kan besmetten of werknemers kan verwonden, beperkt ETFE dat risico en is het gemakkelijk te repareren als er een lek ontstaat," licht CHAP Innovation Sector Lead, Martin Squire toe.

"Voor de bouw van een constructie wordt ETFE gebruikt in combinatie met een lichtgewicht frame en een uniek grondverankeringssysteem. Dit betekent niet alleen dat het snel te bouwen is met minder metaal, maar het vermindert ook de behoefte aan traditionele betonnen funderingen."

"Een belangrijke overweging bij dit alles is dat de vraag naar glas snel toeneemt als gevolg van de eisen van de zonnetechnologie-sector, waardoor de kosten stijgen. Waar ETFE vroeger werd bekritiseerd vanuit het oogpunt van de kosten, is het nu qua prijs vergelijkbaar met glas en daarom een meer haalbare optie geworden. Vervangende ruiten zijn niet nodig, dus de onderhoudskosten zijn minimaal."

Omdat ETFE een vorm van teflon is, is het niet klevend en vuilafstotend. Dit betekent dat het minder vaak hoeft te worden gereinigd als het eenmaal op zijn plaats zit. Bovendien is het, wanneer het niet langer nodig is, volledig herbruikbaar of recyclebaar en kan het worden omgesmolten en hergebruikt in nieuwe fluorpolymeerproducten, waaronder folie.

Voor meer informatie:
Martin Squire
CHAP
enquiries@chap-solutions.co.uk
www.chap-solutions.co.uk
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven