Onderzoekers: "Elektronische neus is in staat teeltwijze tomaat te herkennen"

Een groep onderzoekers heeft vergelijkend onderzoek gedaan tussen in vollegrond geteelde tomaten en op substraat geteelde tomaten. In een sensorische analyse met gebruik van een elektronische neus werden verschillen aangetoond, die ook een levend testpanel kon herleiden. Dat brengt de onderzoekers ertoe te concluderen dat een elektronische neus in staat moet zijn 'de echtheid' van tomaten te herkennen, oftewel te achterhalen hoe ze geteeld zijn. Wel bevelen de onderzoekers nog meer onderzoek aan. 

Bij het analyseren van het geurprofiel van de geteste monsters ontdekte het onderzoeksteam dat tomaten geteeld op substraat worden gekenmerkt door de aanwezigheid van chemische organische verbindingen, namelijk: 2-methylpropanol, 2,3-pentaandion en (Z)-3-hexen-1-ol of 1-hexanol, die het fruitige aroma van de vrucht veroorzaken. "Deze stoffen zijn zeer waarschijnlijk kenmerkend voor de verschillen tussen de geteste monsters," concluderen zij.

De elektronische neus is een potentieel geschikt instrument gebleken voor het opsporen van verschillen en het identificeren van typische productmarkers, wat kan wijzen op het verdere gebruik ervan bij het opsporen van de echtheid van levensmiddelen. Het is ook interessant om bijna geen correlatie te vinden tussen de twee onderzochte methoden, stellen de onderzoekers. 

Lees het volledige onderzoek op www.researchgate.net.

Korčok, Melina & Vietorisová, Nikola & Martišová, Patrícia & Štefániková, Jana & Mravcová, Anna & Vietoris, Vladimir. (2021). Aromatic Profile of Hydroponically and Conventionally Grown Tomatoes. Applied Sciences. 11. 8012. 10.3390/app11178012. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven