Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers: "Elektronische neus is in staat teeltwijze tomaat te herkennen"

Een groep onderzoekers heeft vergelijkend onderzoek gedaan tussen in vollegrond geteelde tomaten en op substraat geteelde tomaten. In een sensorische analyse met gebruik van een elektronische neus werden verschillen aangetoond, die ook een levend testpanel kon herleiden. Dat brengt de onderzoekers ertoe te concluderen dat een elektronische neus in staat moet zijn 'de echtheid' van tomaten te herkennen, oftewel te achterhalen hoe ze geteeld zijn. Wel bevelen de onderzoekers nog meer onderzoek aan. 

Bij het analyseren van het geurprofiel van de geteste monsters ontdekte het onderzoeksteam dat tomaten geteeld op substraat worden gekenmerkt door de aanwezigheid van chemische organische verbindingen, namelijk: 2-methylpropanol, 2,3-pentaandion en (Z)-3-hexen-1-ol of 1-hexanol, die het fruitige aroma van de vrucht veroorzaken. "Deze stoffen zijn zeer waarschijnlijk kenmerkend voor de verschillen tussen de geteste monsters," concluderen zij.

De elektronische neus is een potentieel geschikt instrument gebleken voor het opsporen van verschillen en het identificeren van typische productmarkers, wat kan wijzen op het verdere gebruik ervan bij het opsporen van de echtheid van levensmiddelen. Het is ook interessant om bijna geen correlatie te vinden tussen de twee onderzochte methoden, stellen de onderzoekers. 

Lees het volledige onderzoek op www.researchgate.net.

Korčok, Melina & Vietorisová, Nikola & Martišová, Patrícia & Štefániková, Jana & Mravcová, Anna & Vietoris, Vladimir. (2021). Aromatic Profile of Hydroponically and Conventionally Grown Tomatoes. Applied Sciences. 11. 8012. 10.3390/app11178012. 

Publicatiedatum: