Tomatenteler Geert Neerinck: "Tomabel was een schot in de roos!"

Zijn grootvader was actief in de vlasteelt, zijn vader teelde daarna o.a. schorseneer en wortelen, maar inmiddels is de familie Neerinck tomatenteler. Ook worden er in Ingelmunster aardbeien geteeld.

Vanwege bodemmoeheid werd ooit een serre neergezet. "Al van kindsbeen af zag ik een tuinbouwleven helemaal zitten", vertelt teler Geert Neerinck in een verhaal van REO Veiling over het ontstaan van het eigen merk Tomabel en de keuze voor de specialisatie in niet één, maar twee teelten.


Geert Neerinck. Foto: Marc-Pieter Devos. Tekst: Tine Bral 

Combinatie van teelten
Geert ging naar de tuinbouwschool en na zijn legerdienst begon hij samen met zijn vrouw Els Dendauw in 1991 naast de serre van zijn vader zijn eigen tuinbouwbedrijf. 

"Ik zette een tomatenserre aan de andere kant van de bestaande loods waarin we samen onze tomaten sorteerden en verpakten. We groeiden stilletjes door en in 1994 nam mijn broer mijn vaders bedrijf over. Het waren dé crisisjaren in de tomatensector en mijn broer zag de teelt van tomaten helemaal niet meer zitten. Hij schakelde over naar aardbeien. Zo is hier de combinatie tomaten en aardbeien ontstaan.

Mijn broer verhuisde in 2003 met zijn bedrijf en schakelde over op paprika. Ik nam zijn aardbeienbedrijf over zodat we de specificaties hebben van de twee bedrijven. De meeste tuinbouwers specialiseren zich in één teelt, maar wij hebben toen besloten 'voorlopig' de kennis en de installaties voor de twee teelten te behouden. (lacht) Dat ‘voorlopig’ is ‘nog altijd’ alhoewel de markten totaal verschillend zijn van elkaar. Vandaag is er het hele jaar door tomatenteelt dankzij de introductie van de belichte teelt in 2009, in de aardbeienteelt is dit er nog niet, maar dat komt..."

Tomabel
In volle tomatencrisis stapten Geert en zijn collega-tomatentelers naar de REO Veiling met een opmerkelijk voorstel: een nieuw, eigen merk opstarten, namelijk Tomabel. Geert: "In 1995 kregen we van de REO Veiling de toelating om onder haar vleugels het regionale keurmerk Tomabel op te richten. Tomabel was toendertijd tien tomatenkwekers die samen hun tomaten wilden verkopen op een hoger kwaliteitsniveau. We kozen rassen die kwalitatief beter waren, maar met een lagere productie. We ontwikkelden een eigen nieuwe verpakkingslijn en we informeerden bij de retail en groothandel wat zij specifiek in hun tomatenaanbod wensten.

Zo zijn er ook andere rassen en variëteiten gekomen, zoals tros- en kerstomaatjes. We deden alles in eigen beheer, maar de verkoop verliep via de REO Veiling. Het verpakken van onze tomaten gebeurde in een centrale loods in de Roeselaarse deelgemeente Beveren. De kwaliteit was hoog en we verkochten aan een duidelijke meerprijs. Tomabel was een schot in de roos! Gedurende de eerste jaren werden onder Tomabel alleen tomaten vermarkt. Later kwamen daar andere producten bij: aardbeien, paddenstoelen, witloof, veldsla en Baby Leaf." 

Lees hier verder over de ontwikkeling van de teelt met de jaren en de toekomst van het bedrijf. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven