Jan Mertens teelt Marinice:

"Met dit ras hebben we echt een stap vooruitgezet"

Twee jaar geleden zocht tomatenteler Jan Mertens van Mepetom voor een ras dat 'op veel vlakken nét even beter presteerde dan zijn vorige ras'. Dat vond hij in het ras Marinice van De Ruiter. Voor het tweede jaar op rij teelt hij dit ras. Hieronder deelt hij zijn ervaringen.

Jan teelt al sinds 1998 trostomaten. Dat doet hij 4,3 hectare belicht en 2 hectare onbelicht. "In de belichte teelt hebben we gezaaid op 30 augustus en geplant op 15 oktober. In de onbelichte teelt was dat op 11 november en 5 januari. Wij telen Marinice op onderstam Maxifort. Dat is een onderstam die hier al jaren zijn waarde bewijst. We hebben in het verleden weleens een andere onderstam geprobeerd, maar daar had ik toch een minder gevoel bij. Ik vertrouw helemaal op Maxifort."

Op zoek naar betere prestaties
Jan legt uit: "Twee jaar geleden zochten wij naar een ras dat op veel vlakken nét even beter presteerde dan ons vorige  ras. In Marinice hebben we daarin ons antwoord gevonden: een ras dat nog beter is in productie en kwaliteit. Marinice heeft ook een mooie dieprode kleur van binnen en van buiten en een hogere Brix voor een betere smaak. Daarnaast is Marinice sterk tegen neusrot, wat in ons vorige ras nog weleens voorkwam."

Herhalingsaankopen
"We hoorden ook vanuit Coöperatie Hoogstraten dat consumenten meer belang hechten aan meer smaak. Daar past Marinice uitstekend bij. Ik geloof echt dat consumenten met Marinice herhalingsaankopen doen op basis van hun smaakervaring. Wij leveren onze tomaten direct aan Coöperatie Hoogstraten en ook daar is de feedback op Marinice positief. Met Marinice hebben we echt een stap vooruitgezet."

Twee extreme seizoenen
Jan heeft in de twee seizoenen waarin hij Marinice teelde te maken gehad met twee extremen. Vorige zomer was warm en zonnig, deze zomer donker en vochtig. "Vorig jaar hadden we extreem veel licht. Marinice is daar kwalitatief veel beter doorheen gekomen dan ons vorige ras. Dit seizoen zien we dat de productie de afgelopen weken iets gedaald is, maar dat geldt voor alle trostomaten. Dat is het logische gevolg van minder zon," aldus Jan.

Generatief van start
"Het is zaak om Marinice in het begin flink generatief te sturen. Dit ras heeft, zeker bij aanvang van de teelt, de neiging om vegetatief weg te groeien. Dat betekent vanaf de start telen met een groot dag/nachtverschil. Door bij de eerste 5 trossen te telen met een dagtemperatuur van wel 26 of 27 graden, komt het gewas mooi in balans. Dat vraagt misschien iets meer energie, maar dat maakt Marinice goed in productie."

Jan vervolgt: "Wij kijken altijd naar de stand van het gewas en bepalen de etmaaltemperaturen aan de hand van de lichtsom. Wat betreft meststoffen en voeding verschilt Marinice niet van ons vorige ras."

Arbeidsvriendelijk ras
Over de arbeid zegt Jan: "Aanvankelijk dacht ik dat Marinice iets meer gewaswerk zou vragen, maar dat blijkt niet het geval. De kop groeit niet weg van de draad, dat maakt het draaien gemakkelijker. We zien daardoor ook minder kopbreuk. We hebben de trossen wel geschraapt. Dat is een secuur werkje, omdat Marinice iets langere trosstengels heeft."

Netjes snoeien
"Marinice vertoont en af en toe wat bonkvruchten en splittrossen, zeker na de donkere dagen van de afgelopen weken. Dat is goed op te lossen met netjes te snoeien. Tussendoor oogsten we wel wat trossen met minder dan de standaard 5 tomaten, maar dat geeft geen problemen. Deze trossen gebruiken we om de doos op 5 kilo te verpakken, dus dat werken we weg in de sortering. De zetting verloopt wel goed."

Hoog gemiddeld vruchtgewicht
Jan is tevreden over de productie, die ongeveer gelijk of hoger is dan zijn vorige ras: "Ik kan geen exacte productiecijfers geven, maar zie wel dat het gemiddeld vruchtgewicht iets hoger is. Marinice zit gemiddeld tussen de 165 en 175 gram."

Lage ziektedruk
Qua ziektedruk heeft Jan het afgelopen seizoen nauwelijks problemen gekend: "Marinice vertoont geen neusrot en blijkt heel sterk tegen Botrytis. De Macrolophus heeft het geweldig gedaan, zonder enige schade aan de vruchten. We hebben preventieve maatregelen getroffen tegen galmijt en verder op enkele plekken plaatselijk behandeld, bijvoorbeeld tegen witte vlieg."

Perfecte kleur
In de belichte teelt zijn bij Mepetom de koppen er al uitgehaald en worden straks de laatste 4 tot 5 trossen geoogst. Hij neemt nu maatregelen voor een snelle afrijping. Daarover is Jan so wieso tevreden: "De kleur van de tomaten is het hele jaar door perfect. De tussenkleur lijkt soms minder goed, maar dat kleurt perfect bij naar een heel mooi, dieprood product."

Volgend seizoen teelt Jan weer Marinice. "Ik heb net de opdracht gegeven om Marinice voor ons te zaaien. Dat betekent dat wij op 15 oktober weer volop aan de slag gaan met Marinice!"

Bron: De Ruiter

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.vegetables.bayer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven