Riccio di Parma tomaat van 1,2 kg per stuk

De oogst van de Riccio di Parma-tomaat, een oud ras dat is herontdekt en een wijdverbreide teelt in de heuvels van Parma zou kunnen worden, is aan de gang. Op dit moment hebben drie bedrijven zich bij het project aangesloten, maar de teelt staat ook open voor andere belangstellenden.

“Dit jaar telen we ongeveer 14.000 planten op biologische wijze. Het weer heeft ons een handje geholpen en de tomaten zijn gezond, met een hoge Brixwaarde en een intens rode kleur. Op de markt worden ze afgezet ze voor ongeveer €3,80 per kilo”, zegt Gabriele Colla, voorzitter van de vereniging.

De planten worden geteeld met steunen voor verticale groei en elke plant produceert 2-3 tomaten die, in de eerste bloei, kunnen oplopen tot 1,2 kg per stuk. Daarna neemt de omvang in de laatste fasen iets af, maar blijft altijd zeer groot.

“De Riccio di Parma-tomaat heeft groeven en is zeer zoet, met een licht zuur randje. De schil is dun, waardoor ze alleen geschikt is om met de hand te worden geoogst. Dit is een van de redenen waarom ze in onbruik is geraakt, omdat ze niet mechanisch kan worden geoogst. De zaailingen, die zich onbeperkt ontwikkelen, kunnen tot tweeëneenhalve meter hoog worden. Het kan alleen worden gegeten in salades of met andere groenten en is ook geschikt om te pureren.”

De aangesloten bedrijven zijn Agricola Colla (in Corcagnano), Agricola Centrale della Frutta (in Bannone di Traversetolo) en Agricola La Torre in Pilastro di Langhirano. In navolging van professor Carlo Rognoni heeft de Associazione degli agricoltori custodi del Riccio in samenwerking met de Università Cattolica del Sacro Cuore van Piacenza studies en zaadselecties uitgevoerd om de teelt van dit inheemse ras nieuw leven in te blazen.

Professor Rognoni zag later het potentieel ervan in, vooral in de vorm van conserven. Dankzij zijn vastberadenheid volgden velen hem en werd de teelt van Riccio di Parma een integrerend deel van de plaatselijke economie. Dat wordt nu weer nieuw leven ingeblazen.

Bron: www.pomodororicciodiparma.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven