Tomatenpraline primeur op Tomatenfestival Kalmthout

Van 3 tot en met 5 september vindt een nieuwe editie van het Tomatenfestival bij het Arboretum in Kalmthout plaats. Het belooft een extra smakelijke editie te worden, waarbij traditioneel heel wat zeldzame tomatensoorten te zien zijn. Onder meer Stoffels Tomaten brengt haar assortiment mee.

Uniek is dit jaar een tweetal door het Arboretum zelf gemaakte tomatenpralines. De vulling met eigen bereide tomatencoulis door de chocolatier is geïnspireerd op tomaten van Stoffels.

Wie na de pralines daarna dorst krijgt, kan van een nieuwe Arboretum Gin proeven, met daarin ingrediënten uit de arboretumtuin.

Tentoonstelling en zadenverkoop
Het tomatenfestival van Arboretum Kalmthout zwaait traditioneel de zomer uit met een kleurrijke tentoonstelling over tomaten. Zo'n 200 opmerkelijke en zeldzame tomatenrassen passeren de revue in een overzichtstentoonstelling in het historische Vangeertenhof. Moestuinliefhebbers kunnen er grasduinen en shoppen in de gespecialiseerde zadendatabank tussen ruim 300 tomatenrassen, waarvan de vrijwilligers van Arboretum Kalmthout de zaden zelf oogsten, schoonmaken en inventariseren.

Culinaire festivalweide
Deze editie van het Tomatenfestival krijgt een uitgesproken culinair tintje. Traiteurs en lokale producenten laten bezoekers - aan volgens de organisatie 'democratische prijzen' - op zaterdag en zondag aan hun eetkraam in de arboretumtuin proeven van originele hapjes met tomaat als hoofdingrediënt.

Zelf aan de slag? Dat kan. Bezoekers kunnen 'recepten plukken' uit de tentoonstelling en ingrediënten aan het kraam met verse tomaten kopen. Tomatenkwekerij Stoffels Tomaten uit Rijkevorsel biedt hiervoor een rijk assortiment. 


De tomatenpralines ‘Rito’ en ‘Muse’ van chocolatier Clément Ickx.
Copyright: Arboretum Kalmthout

Tomatenpraline in primeur
De Kalmthoutse chocolatier Clément Ickx werkt al 40 jaar met chocolade. In zijn atelier 'Het Zwarte Goud' in Heide (Kalmthout) creëerde hij speciaal voor het Tomatenfestival van Arboretum Kalmthout twee bijzondere pralines in een ongewone combinatie met tomaat, op volledig ambachtelijke wijze. Zijn creaties ‘Rito’ en ‘Muse’, kregen een basis van pure en melkchocolade afgetopt met een laagje witte chocolade. Voor de vulling met eigen bereide tomatencoulis liet hij zich inspireren door de gelijknamige tomaatjes van Stoffels Tomaten. Bezoekers van het tomatenfestival kunnen de praline gratis proeven én mee naar huis nemen, want ze zijn er in primeur te koop. Een pralinedoosje ‘Rito’ of ‘Muse’ bevat drie stuks en kost 4 euro.

Nieuwe Arboretum Gin voor tuinuitbreiding
Op 3 september lanceert Arboretum Kalmthout ook een tweede unieke Arboretum Gin, met rozen en sparrennaalden die geplukt werden in de arboretumtuin. 

De eerste Arboretum Gin, uitgebracht in april 2021, vloog meteen de deur uit en was gebaseerd op de bloemen van Hamamelis uit de wereldberoemde collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout. Opnieuw is de oplage beperkt tot 1.000 met de hand genummerde flessen. De opbrengst van de verkoop gaat rechtstreeks naar de 1 hectare tuinuitbreiding van het arboretum. Arboretum Gin is een creatie en productie van Sterkstokers en Arboretum Kalmthout.

De nieuwe Arboretum Gin is voor het eerst te koop tijdens het Tomatenfestival, daarna is hij in de cadeau- en boekenshop van Arboretum Kalmthout te verkrijgen. Een fles van 500 ml kost € 39,50.

Programma 2021

Vrijdag 3 september

  • 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop

zaterdag 4 & zondag 5 september

  • 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop
  • 11.00 – 16.30 uur verkoop van hapjes, streekproducten en tomaten
  • 14.00 uur seizoenswandeling met gids in de arboretumtuin (max. 25 personen)

Culinaire Gasten

  • Traiteur Elke Van Dale van P.I.P., kweekt haar eigen bio-tomaten in Kalmthout
  • Kok Eddy Vanden Langenbergh, culinaire duizendpoot, vaste waarde in het tomatenfestival
  • Traiteur Chef’s @Home, koks in hart en nieren, mét foodtruck
  • Ann Wouters, Kalmthoutse, huisgemaakte bio-sauzen met tomaten uit eigen oogst

Clément Ickx, chocolatier van ‘Het Zwarte Goud’ in Kalmthout en ontwerper van de tomatenpralines.

Voor meer informatie:
Arboretum Kalmthout
info@arboretumkalmthout.be
www.arboretumkalmthout.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven