Areaal met Fortuna-aardbeien in Basilicata groeit

In het gebied rond het Italiaanse Metapontino in de regio Basilicata worden veel aardbeien van het vroege Fortuna-ras geteeld. Het aantal hectare met teelt van het ras neemt toe, maar ook het aantal bedrijven.

Rocco Marzo van Fornabaio Piantine, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de afzet van aardbeienzaailingen, vertelt hierover. “Voor het volgende aardbeienseizoen hebben we 3,2 miljoen bewortelde zaailingen van het Fortuna-ras (in de maten 54, 66 en 77) afgezet, tegenover 2 miljoen vorig seizoen en 1,7 miljoen in 2019.”

Rocco Marzo

“In de afgelopen jaren hebben de telers, ondanks diverse moeilijkheden, voortreffelijke agronomische resultaten en commercieel succes geboekt. Er is echter ook veel belangstelling van nieuwe telers die hebben besloten in dit vroege ras te investeren, ook al hebben zij minder hectaren."

Er zijn verschillende redenen waarom aardbeientelers kiezen voor de teelt van Fortuna, volgens Rocco. "Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om een interessant en vrij leeg commercieel venster te bestrijken en de continuïteit van de bevoorrading van de foodretail te garanderen. Wat ook belangrijk is, is de noodzaak om arbeidskrachten veilig te stellen door ze voor langere tijd in dienst te nemen.” 

Rocco is net terug van een bezoek aan de Spaanse kwekerijen. "De vermeerdering van de zaailingen verloopt optimaal, maar wij zijn al bezig met het organiseren van de eerste verzendingen, zodat wij de bestellingen naar onze klant kunnen sorteren. Zij zullen op hun beurt vanaf de eerste tien dagen van september met het uitplanten gaan beginnen.”

Limvalnera aardbeien uit teeltjaar 2021

“Een van de nieuwigheden voor het komende seizoen, is de nieuwe ras Limvalnera, die zowel als verse plant en als bewortelde top verkrijgbaar is. Het is een vroeg ras met een productieschema van januari tot juni. De helderrode vruchten hebben een kegelvorm, een vrij groot kelkblad en vooral een zeer goede houdbaarheid.” 

Limvalner ras

Naast het bovengenoemde ras levert Fornabaio Piantine ook de rassen Marisol, Sabrosa-Candonga, Red-Sara, Sabrina, Flavia en Rociera.

Voor meer informatie:
Rocco Marzo 
Fornabaio Piantine
Via Puglia, 61
75025 Policoro (MT) - Italië
+39 338 7226740
roccomarzo2@gmail.com
Fornabaio-Piantine


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven