Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EWRS databank ondersteunt GroentenFruit Huis bij borgen voedselveiligheid

De EWRS databank is belangrijk voor het werk GroentenFruit Huis. Dat vertelt Robert Bakker van hetteam voedselveiligheid & kwaliteit van GroentenFruit Huis. Robert: "Het is goed dat de informatie verzameld wordt door een onafhankelijke partij als Food Compass, die een objectieve aanpak aan haar deelnemers kan garanderen. De residudata in de EWRS databank levert GroentenFruit Huis waardevolle informatie op. Data die ons weer helpt op diverse thema's om de voedselveiligheid in de groente- en fruitsector te borgen."

MRL wijzigingen
Robert: "Als er vanuit de EFSA/EU een voorstel komt om een MRL te verlagen, kunnen we direct zien aan de data of dit problemen kan opleveren bij een bepaalde stof en/of product. Als bijvoorbeeld
een MRL van een werkzame stof voor sinaasappel van 0,5 naar 0,2 wordt verlaagd en we zien in de databank dat deze verlaging problemen gaat opleveren, kan GroentenFruit Huis binnen de
mogelijkheden - voedselveiligheid van de MRL is leidend - proberen bij te sturen en haar leden tijdig informeren over de MRL wijziging."


Foto: Robert Bakker

Markttoegangdossiers
Robert: "We gebruiken de data ook op een andere manier, namelijk voor markttoegangdossiers. Leveren de bestaande MRLs of MRL wijzigingen in een exportland problemen op bij de export? Bijvoorbeeld richting Japan, de Verenigde Staten of Indonesië. Met de EWRS-data kunnen eventuele knelpunten snel geïdentificeerd worden."

Issue- en crisismanagement

Robert: "Voedselveiligheid is en blijft een belangrijk thema, ook voor de consument. Als een product 'negatief' in het nieuws is, kan dat vragen oproepen. Wij kunnen met de onafhankelijke data aantonen dat het genuanceerder is en dat de betreffende producten aan alle
voedselveiligheidseisen voldoen. De informatie gebruiken we ook in onze communicatie en lobby richting de maatschappij en externe partijen."

Input voor onderzoeken
Robert: "GroentenFruit Huis is betrokken bij diverse onderzoeken (PPS'en). Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar cumulatieve effecten van werkzame stoffen door o.a. WUR en RIVM. Wat is het cocktaileffect als je meerdere stoffen op één product aantreft? EWRS data heeft ook hier een belangrijke rol als input van de doorrekening in de modellen."

Laat u informeren tijdens de ledenbijeenkomst
Voedselveiligheid is een belangrijk thema voor GroentenFruit Huis. Daarom organiseren we op 30 september de online ledenbijeenkomst: 'ontwikkelingen voedselveiligheidsprogramma' waarin we u bijpraten over de laatste ontwikkelingen, waaronder EWRS. Leden van GroentenFruit Huis kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst op donderdag 30 september (14.00 - 15.30 uur) middels het ledenportaal van GroentenFruit Huis.

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
079 - 368 11 00
info@groentenfruithuis.nl 
www.groentenfruithuis.nl

Publicatiedatum: