Gaan WKK en zonnepanelen samen?

Is de combinatie van zonnepanelen en warmtekracht een handige? Jos Duijvesteijn van Sta Dienstverlening wil graag op deze vraag reageren: "De wkk zorgt in veel gevallen voor de benodigde Co2. Aan deze Co2 heeft men het meeste behoefte als de zon schijnt. En dit is tevens het moment dat de zonnepanelen maximaal kunnen produceren. Het lijkt zo op het oog een slecht te combineren zaak."

Toch voorziet Sta hierin, omdat zij kunnen voorrekenen dat dit wel degelijk een rendabele investering is.

Een voorbeeld: Ga uit van een “knip” 2,5mW. De Wkk levert bij 100% een vermogen van 2,4 mW. Met behulp van slimme technieken is het mogelijk om de Wkk terug te toeren naar bijvoorbeeld 95%. Hetgeen prima is voor de Wkk en tevens zal de productie van Co2 nauwelijks van invloed zijn. In dit geval betekent dat er 5% van 2,4mW beschikbaar is;  120kW plus de 100kW (knip – Wkk vermogen). Totaal is er dus 220kW beschikbaar voor terug levering van de zonnepanelen. Met dit beschikbare vermogen kunnen er globaal 730 stuks panelen worden geïnstalleerd  (uitgaande van panelen met een vermogen van 330Wp/stuk).

Een stuurkast om de Wkk terug te regelen kost globaal zo rond de € 2.500,00. Jos: "Op deze wijze wordt het voor veel Wkk bezitters toch mogelijk om dat mooie garandeerde zonnepanelen rendement van ca 13% mee te pikken."

NB: De inschrijving voor de SDE subsidie start op 5 oktober en sluit op 11 november.

Voor meer informatie:

Sta Dienstverlening
info@sta-dienstverlening.nl 
www.sta-dienstverlening.nl

Remko Sta         
+31 (0)174 725 351

Jos Duijvesteijn              
+31 (0)6  36 29 45 66


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven