Toeleveranciers buigen zich over aangepaste GreenTech

Tholen - Gaat het dan echt weer gebeuren? Kan er een beurs georganiseerd worden in Nederland? Kunnen er weer mensen ontvangen worden in de RAI in Amsterdam? Jazeker, zegt de organisatie van de GreenTech. Met de bekendmaking van de nominaties voor de GreenTech Innovation Award laten zij zien dat ze klaar zijn voor de show, die zowel fysiek als digitaal gaat plaatsvinden van 28 tot en met 30 september 2021.

De beursorganisatie kan rekenen op loyaliteit van de standhouders. Terwijl de uitkomsten van een enquête tonen dat de meeste AVAG-leden de beurs liever volgend jaar zien plaatsvinden, is het aantal afmeldingen van de standhouders bij de beursorganisatie zelf beperkt.

Zeer beperkt zelfs: alleen PB-Tec heeft recentelijk besloten zijn aanmelding voor GreenTech Live&Online 2021 in te trekken. “Vanwege het gelimiteerde bezoekersaantal en het beperkt aantal deelnemende bedrijven is het voor ons niet economisch haalbaar om als deelnemer op de beurs te staan,” verklaart commercieel directeur Koen Brabander. “In 2022 zijn we er weer bij, dat is al vastgelegd.” 

Internationaal tuinbouwevent
De andere standhouders zijn eind volgende maand paraat in Amsterdam of, in het geval van internationale standhouders, digitaal aanwezig. Om de sector te vertegenwoordigen, om hun innovaties te laten zien en ook omdat ze trouw zijn aan de beursorganisatie en de GreenTech als internationaal tuinbouwevenement.

“We staan te springen om iedereen weer in Nederland te ontvangen,” verklaart algemeen directeur Wouter Kuiper van Kubo. “Of het realistisch is, dat is de hamvraag. Reizen is toch lastig en ieder land heeft zijn eigen regels. Alles verandert om de haverklap. Maar als het doorgaat, dan staan we er. Fysiek contact is toch het belangrijkste wat er is.”

Dat zien ze ook zo bij Certhon. “Als het gaat om beurskwaliteit zit de GreenTech in een stijgende lijn,” vindt verkoopmanager Richard van der Sande, die bezorgd is over het aantal internationale bezoekers van dit jaar. “De laatste jaren is er zo hard gewerkt aan het hogere niveau. Dat is goed. De aanpassing die ze, mocht het doorgaan, zouden moeten maken, zou hier afbreuk aan kunnen doen. En het zou jammer zijn om de opwaartse tendens te doen afzwakken.”


V.l.n.r. Richard van der Sande (Certhon), Wouter Kuiper (Kubo), Koen Brabander (PB tec), Pien Stams (Oreon) en Patrick van Vugt (Royal Brinkman)

Begrip
De 100% online editie van vorig jaar leverde gemengde reacties op. De doelgroep is misschien nog niet helemaal klaar voor zo’n online of hybride beurs. In Hortipoint verscheen onlangs een onderzoek waarin naar voren kwam dat netwerken effectiever is op een fysieke beurs dan digitaal. Wel zijn er kansen voor de combinatie van fysieke beurzen met digitale aspecten. Die kunnen elkaar ‘krachtig ondersteunen.’ Dit hybride concept is ook waar de GreenTech al langer op inzet: zowel fysiek als online is de beurs een platform om te netwerken en kennis te delen.

Brancheorganisatie AVAG bundelde voor haar leden, waaronder veel standhouders op GreenTech, de meningen over de hybride editie van dit jaar en bracht op basis daarvan advies uit aan de beursorganisatie. Lindy van der Drift, communicatiespecialist van AVAG, laat weten dat het uiteindelijk aan de beursorganisatie is om de beslissing te maken over het doorgaan van de beurs of niet. “Wij zijn in zijn algemeenheid altijd heel erg voor doorgaan van zulke evenementen. Zo’n beurs is toch het visitekaartje voor de sector.” 

Visitekaartje
Dat laatste onderstrepen ook de standhouders en is tegelijkertijd een gevoelige snaar: De beurs moet ook een visitekaartje voor de sector zijn. “We moeten uitkijken dat we niet de beurs houden omdat het kan, maar omdat het zin heeft”, aldus een van de reacties op de enquête. 

Kun je met alle maatregelen een evenement organiseren waar de Nederlandse sector zich kan goed kan positioneren? Om het evenement volgens de geldende maatregelen te organiseren, is er gekozen voor standaard standbouw en catering. Mede hierom besloot Royal Brinkman bijvoorbeeld al eerder niet deel te nemen.

Marketingmanager Patrick van Vugt: “Corona is nog dermate aanwezig dat wij niet verwachten dat er breeduit buitenlands bezoek zal komen naar Amsterdam. De uitstraling van de GreenTech in september, met alleen de keuze voor standaardstands, is niet zoals Royal Brinkman dat voor ogen heeft. In deze vorm denken wij niet het maximale uit een beursdeelname te kunnen halen. Zodra onze buitenlandse klanten weer gaan/kunnen/mogen reizen, zullen we zeker weer deelnemen aan de Greentech Amsterdam 2022.”

Dat herkent het team van Oreon, een vaste deelnemer vanaf het eerste uur, ook zo. “We zijn afwachtend geweest met betrekking tot onze deelname aan een hybride Greentech. Het aantal internationale bezoekers als onzekere factor heeft ons doen besluiten dit jaar over te slaan. In 2022 zijn we er zeker weer bij als exposant," vertelt Pien Stams.

Fysiek
Voor het zover is, staat eerst nog de GreenTech Live&Online 2021 op de agenda. Die gaat dus sowieso plaatsvinden, online en fysiek. In aangepaste vorm rekent de organisatie op de komst van zo’n honderd standhouders. Voor de deelnemers wordt ook weer een uitgebreid kennisprogramma georganiseerd, zowel digitaal als fysiek. En natuurlijk worden ook weer diverse awards uitgereikt voor innovaties en nieuwe concepten. De nominaties werden gisteren bekend gemaakt. Corona of niet, de ontwikkelingskracht van de sector blijft immers op volle toeren draaien. 

Nominaties per categorie:

Categorie Innovatie

  • Van Iperen, GreenSwitch Original
  • Visser Horti Systems, ViLab (Containerized Tissue Culture Laboratory)
  • Biota Nutri BV, Biota Nutri Calculator

Category Concept

  • Corvus Drones, Corvus Drones
  • Ridder, Ridder CoRanger
  • Van der Ende Groep, Nitrate recovery

Meer informatie over de beurs is hier te vinden op de website van de beurs.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven