Paul Hofstede, CaTeC:

"Klimaatsensoren bieden oplossingen voor problemen waar veel telers mee worstelen”

“Onze sensoren zijn ontwikkeld om voor de teler alles zo efficiënt mogelijk te maken. Onze relatieve vochtigheids- en temperatuursensoren bevatten nu verwisselbare gekalibreerde sensoren, wat het onderhoud veel eenvoudiger maakt en gegevensverlies voorkomt. Daarnaast hebben we verwarmde vochtsensoren ontwikkeld als oplossing voor de problemen die veel telers hebben met condensatie die de metingen verstoort”, zegt Paul Hofstede, sales engineer en productspecialist bij CaTeC, leverancier van meetinstrumenten voor o.a. de tuinbouw.

In dit artikel geeft Hofstede een aantal voorbeelden van hoe hun apparaten zijn aangepast aan de behoeften van telers, en hij vertelt hoe ze een van hun apparaten, die vaak in ziekenhuizen worden gebruikt, voor het eerst in de kas hebben kunnen inzetten, en met veelbelovende resultaten.

Een efficiënte oplossing die ook gegevensverlies voorkomt
Een van de sensoren van CaTeC die op basis van de behoeften van de teler is vernieuwd, is de EE212, die de relatieve vochtigheid en temperatuur meet. Hofstede: "Het bijzondere aan deze sensor is dat de kop verwisselbaar is. Normaal gesproken zijn deze sensoren lastig te onderhouden, omdat ze eens per jaar gekalibreerd moeten worden. De teler moet dan de complete sensor eruit halen, naar ons opsturen, waarna wij hem kalibreren en terugsturen naar de teler. Dit is niet alleen onhandig, maar betekent ook dat er minstens één hele dag aan gegevens verloren gaat. Door te luisteren naar de mensen die onze sensoren gebruiken, kwamen we met een oplossing. Bij de EE212 is de sensorkop verwisselbaar. Dit vereenvoudigt het onderhoud, want de teler kan de kop gewoon verwisselen voor een nieuw gekalibreerd exemplaar en klaar is Kees. Er gaan geen metingen verloren, wat uiteindelijk de nauwkeurigheid van de gegevens ten goede komt, en het is heel eenvoudig.”


De EE212  

De oplossing voor condensatie op vochtigheidssensoren
Een probleem waar veel telers tegenaan lopen als ze een hoge relatieve vochtigheid willen meten, is volgens Hofstede condensatie op de sensor. “Veel telers worstelen met het krijgen van de juiste metingen als gevolg van condensatie, omdat de sensor niet goed meer werkt als deze vochtig wordt.” Normaal gesproken zou de teler moeten wachten tot de sensor droog is voordat hij weer goed meet. “Daarom hebben we voor onze EE211-serie een verwarmd element gemaakt, dat de temperatuur direct rond de sensor verhoogt, waardoor condensatie wordt voorkomen. Het berekent ook automatisch het temperatuurverschil in de resultaten, zodat de gegevens nauwkeurig blijven.”


De EE211  

Optimalisatie van bodemstoomsterilisatie
Hofstede noemt ook een recente toepassing van hun luchtdruksensoren, waarmee ze de bodemstoomsterilisatie kunnen optimaliseren. “Deze instrumenten meten de luchtdruk en worden vaak gebruikt in ziekenhuizen. Onlangs hebben we een nieuwe manier getest om ze in een kas te gebruiken en de resultaten zijn veelbelovend. Samen met HB Techniek hebben we ons instrument ingezet om een systeem te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat de stoom dieper in de grond doordringt en tegelijk de luchtdruk meet.” Hierdoor kunnen we de kwaliteit van onze bodemstoomsterilisatie verbeteren, wat uiteindelijk ook betekent dat er energie wordt bespaard. Bodemstoomsterilisatie vindt vaak plaats zonder dat er metingen gedaan worden en dit systeem biedt de mogelijkheid om dit op een gecontroleerde manier te doen en de efficiëntie te verhogen.”

Henk Boerma, oprichter van HB Techniek, voegt toe dat dit systeem in staat is om meer inzicht te geven in het stoomproces, waardoor ze het proces per teler kunnen aanpassen. Zowel Boerma als Hofstede zien veel voordelen voor telers die stoomsterilisatie gebruiken en hopen deze methode in de toekomst in meer kassen toe te passen.

Voor meer informatie:
Paul Hofstede
CaTeC
Paul.Hofstede@catec.nl
www.catec.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven