Poolse containerteelt: Van plastic naar roestvrij staal

"De meeste containerteeltbedrijven hebben systemen die op plastic zijn gebaseerd en dat is niet de richting die wij op wilden," zegt Marcin Firla, medeoprichter en COO bij BMGreenish. 

BMGreenish is een Pools agro-tech bedrijf dat een kant-en-klaar containerteeltsysteem aanbiedt om het hele jaar door producten te kunnen telen en minder afhankelijk te zijn van geïmporteerde gewassen. Volgens de website van het bedrijf is er voor de containerteelt van BMGreenish slechts 1 liter water nodig per geteelde krop sla, terwijl er voor veldsla 250 liter nodig is. Het bedrijf streeft er ook naar om CO2-neutraal te zijn en maakt geen gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Plasticvrij
Hoewel er andere bedrijven in de wereld zijn die oplossingen voor containertelers aanbieden, koos BM Greenish ervoor om hun eigen systeem te ontwikkelen om twee redenen. Ten eerste is de prijs van commercieel beschikbare kant-en-klare containerfarms vrij hoog, terwijl BM Greenish een betaalbaar product wil leveren, zodat de technologie toegankelijker wordt.

Daarnaast zijn conventionele indoor farming systemen sterk afhankelijk van plastic, wat een relatief korte levensduur heeft en gevolgen heeft voor het milieu. BM Greenish heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van milieuvriendelijke teeltsystemen die het gebruik van plastic minimaliseren en kiezen voor materialen met een lange levensduur, zoals roestvrij staal.

Bart Burkowicz, medeoprichter en CEO: "We proberen zorgvuldig materialen te kiezen en het wiel opnieuw uit te vinden om het gebruik van plastic te vermijden. Roestvrij staal kost in het begin meer, maar gaat eeuwig mee zodat je het niet hoeft te vervangen, in tegenstelling tot plastic." 

BMGreenish heeft een roestvrijstalen teeltsysteem ontwikkeld, met vrijstaande panelen die meerdere metalen hulzen bevatten waarin de zaailingen worden gestoken. Een ander onderscheidend kenmerk van BMGreenish's systeem zijn de drie geïsoleerde wanden en een wand van dik polycarbonaat, waardoor de structuur zonlicht kan opvangen en de vraag naar extra licht vermindert. De binnenkant van de container is bedekt met reflecterende folie om de efficiëntie van het lichtgebruik te verbeteren.

Bart: "Met een geïsoleerde container met een wand van dik polycarbonaat verlies je in de winter niet zoveel warmte als in een kas en ben je minder energie kwijt aan het belichten dan bij concurrerende containerfarms."

Poolse consumenten bereiken
De Poolse indoor farming-sector staat nog in de kinderschoenen. De bevolking geeft de voorkeur aan goedkope producten boven lokaal en ecologisch geteelde groenten. De geïmporteerde producten die in Poolse supermarkten te vinden zijn leggen echter lange afstanden af waarbij ze aan kwaliteit verliezen. BM Greenish richt zich dus op bewustmaking van de Poolse consument, maar is ook bereid om met internationale partners samen te werken.

Marcin: "We zouden graag betrokken raken bij het Midden-Oosten of andere regio's waar het milieu belangrijke uitdagingen stelt aan de teelt. Onze containers zijn bijna onafhankelijk van wat er buiten het bedrijf gebeurt, dus je kunt overal telen." 

BMGreenish is uitsluitend gefinancierd door de oprichters, maar is op zoek naar investeerders om de containerteeltoplossingen verder te ontwikkelen.

Voor meer informatie:
Marcin Firla, co-founder
BMGreenish
bmgreenish@gmail.com 
www.bmgreenish.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven