Bart Wehman: wereldwijde tuinbouwervaring van zaadje tot zakje

Tholen - De passie van Bart Wehman ligt bij het introduceren van producten en technologieën die het verschil kunnen maken, hij is echt een marktontwikkelaar. Zijn ervaring gaat, kort samengevat, van zaadje tot zakje en behelst alle facetten van de tuinbouwketen. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar hij bijna tien jaar woont en werkt, voorziet nog in vele mogelijkheden voor ondernemen, werken en geld verdienen, vertelt hij in vakblad Primeur. Lees hieronder het verhaal.

Bart is Senior Manager bij Fanar Al Khaleej. Fanar is 30 jaar actief in de voedingsindustrie met focus op industriële koeling, voedingsingrediënten en voedselverwerkende machines. Bart is verantwoordelijk voor de verkoop van machines en projecten voor vlees/vis en industriële keukens. Als Senior Manager ondersteunt hij ook zijn collega’s in de businessunits Vruchten/Groenten/Zuivel en Snacks.

“Na een aantal korte tuinbouwervaringen in onder meer Bulgarije en Frankrijk, werkte ik bijna zes jaar in de zaadveredeling. In 1990 richtte ik samen met Peter Kooijman Pebaco op voor export van glastuinbouw- en bewaartechniek naar Oost-Europa. Daarna heb ik gewerkt voor Eillert, FTNON en JASA. Gedurende de periode werkend voor Eillert, waar ik wereldwijd groenten verwerkende projecten verkocht, kwam ik al in contact met Fanar Al Khaleej, die mij in 2011 een functie aanbood.”

Bart op bezoek bij Merlin Aquaponic Farms Sharjah

Geduld
Fanar Al Khaleej richt zich met name op de GCC landen: Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman. “Onze klanten zijn bedrijven die zowel voor de lokale markt alsook voor de export produceren. Momenteel ligt mijn focus op complete projecten in vlees-visverwerking, vleesvervangers en fastfood/catering. Steeds meer restaurants/fastfoodketens centraliseren hun voedselproductie in centrale keukens. Daar spelen wij op in. Nieuwe ontwikkelingen zoals projecten in vleesvervangers, iets wat in Nederland erg populair is, en kant-en-klaar producten geven volop kansen. Ik lever graag een bijdrage aan deze innovatieve, duurzame en gezonde ontwikkelingen.”

Het zakendoen in het Midden-Oosten vergt geduld. “Tussen het voeren van het eerste verkoopgesprek tot het daadwerkelijke moment van opdracht zit naar mijn gevoel veel tijd. Het is een land waar het geduld vaak op de proef wordt gesteld.”   

Wonen in de woestijn
Bart woont in Ajman, één van de zeven Emiraten van de VAE. Het is een land met een woestijnklimaat. “Van oktober tot april is het lekker buiten en kun je zwemmen en barbecueën. Gedurende de zomer is het overdag veelal te warm om buiten te zijn. Dan gaan we soms naar de bioscoop of bezoeken we een shopping mall. Hoewel er sinds 2018 btw geheven wordt, liggen prijzen ondanks het tarief van 5% nog een stuk lager dan in Nederland.

Omdat er veel mensen uit lagelonenlanden werken, is er meer dienstverlening. Aan de benzinepomp word je bediend en als je bijvoorbeeld hardware koopt, een tv, bed, kast of koelkast, wordt het gebracht, gemonteerd en compleet aangesloten. Water is niet op alle plekken drinkbaar uit de kraan en komt meestal uit flessen. Gas meestal ook uit de fles. Het verkeer is wat drukker en chaotisch.”

Dubai is een stad die een bezoek waard is. “Er zijn ruimschoots uitgaansgelegenheden en activiteiten zoals Miracle Garden, The Frame, Burj Khalifa, Zoo in Al Ain, etc. In oktober opent de wereldtentoonstelling EXPO 2020 waar de meest moderne technieken en producten worden getoond. Zeker een bezoek waard.”

Zelfvoorzienendheid
Op zijn trips naar Nederland waardeert Bart de keuze op het gebied van voedsel: lekkere broodjes, haring, ontbijtkoek, zoute drop, de vele kant-en-klaarproducten, de kwaliteit en diversiteit in vlees en groenten. “In Nederland zijn veel dingen ook goed geregeld, zoals het verkeer en de gezondheidszorg. Hier moet je voor iedere behandeling of medicijn de verzekering bellen voor toestemming. Het blijft altijd weer een uitdaging, maar in de tussentijd heb ik mijn weg hier wel gevonden.”

De band met de AGF-sector is en blijft sterk. "De branche is vernieuwend en dynamisch. Wetende dat alle GCC landen strategisch zelfvoorzienend willen worden, ligt hier op het gebied van groenten en fruit nog een behoorlijke uitdaging gezien het klimaat en lokale omstandigheden. Inspelend op verduurzaming en strategisch zelfvoorzienendheid zijn dus er volop kansen voor: indoor farming, gekoelde kassen teelt maar ook post harvest zoals lokale opslag (ULO). Ik sta er klaar voor om daaraan mijn bijdrage te mogen leveren met mijn jarenlange ervaring."

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Bart Wehman
BartWehman@outlook.com 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven